Sigurnost sačuvana uz puno dima

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović kazao da je MUP trebalo da ima otvoreniju i češću komunikaciju s javnošću, kako bi suzbili širenje lažnih vijesti. Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić pozvala ministra unutrašnjih poslova i direktora policije da podnesu ostavke, jer reakcija nije bila srazmjerna cilju koji se “brani”. Sekulović i Brđanin poručili su da ničiji život nije vredniji od drugog i da su učinili sve da to i pokažu na djelu

49087 pregleda 224 reakcija 27 komentar(a)
Detalj sa Cetinja, Foto: Luka Zeković
Detalj sa Cetinja, Foto: Luka Zeković

Sačuvana je sigurnost građana i to je zaista jedna od najvažnijih, ali i pozitivnih ishoda događaja na Cetinju, kazao je “Vijestima” programski direktor Građanske alijanse (GA) Milan Radović.

Odgovarajući na pitanja o protestima u prijestonici i djelovanju službenika Uprave policije, on je kazao da u toj nevladinoj organizaciji smatraju da je Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo da ima otvoreniju i češću komunikaciju s javnošću, kako bi suzbili širenje lažnih vijesti i doprinijeli smanjenju tenzija.

”Aktivisti, odnosno, monitori Građanske alijanse su juče (nedjelja) izašli na teren, kako bi izvršili kontrolu poštovanja ljudskih prava. Na putu od Podgorice do Cetinja smo naišli na brojne kamenice, drveće i ostale materijale, suzavac, barikade, paljenje guma, eksplozije. Sukobi s policijom nije slika koju Crna Gora treba da pošalje. Što se tiče same sigurnosti građana, koja je jedna od najvažnijih ljudskih prava, možemo reći da je sačuvana sigurnost i to je zaista jedna od najvažnijih, ali i pozitivnih ishoda jučerašnjeg događaja”.

Rekao je da su iz GA registrovali navode o dva nezakonita slučaja upotrebe prekomjerne sile od strane pripadnika policije: “I svakako, ono što su svi primijetili, koji su bili na Cetinju, da je bilo prekomjerne upotrebe suzavca”.

Radović
Radovićfoto: Savo Prelević

”Dva navoda smo dobili prilikom razgovora s osobama koje su bile na razgovoru u prostorijama policije Cetinje, ali i prateći objave na društvenim mrežama. U razgovoru u policiji, par građana nam je navelo slučaj unošenja u lice od strane policajaca i vrijeđanja. Drugi slučaj je preuranjena upotreba sredstava prinude koja je objavljena na društvenim mrežama”, rekao je Radović.

On je kazao da mora navesti i podatak da je 30 policajaca tražilo medicinsku pomoć.

”To govori da je bilo napada i na njih, pa tako postoji primjer jednog policajca s prelomom šake, tako da pozivamo nadležne da ovaj i sve ostale slučajeve kršenja ljudskih prava istraže i adekvatno reaguju”, istakao je.

S druge strane, građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić, pozvala je ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, da podnesu ostavke.

Bajramspahić
Bajramspahićfoto: Savo Prelević

”Ako su Sergej Sekulović i Zoran Brđanin, iole takvi ljudi kakvi smo mislili da su, podnijeće neopozive ostavke da pokažu da ovo nije njihova vizija policijskog djelovanja. Policija je instrumentalizovana za potrebe jednog centra moći kojem se povinovala. Reakcija nije bila srazmjerna cilju koji se ‘brani’”, rekla je Bajramspahić “Vijestima”.

Lažne vijesti i tenzije

Iz MUP-a i Uprave policije saopštili su juče da je bila vrlo kompleksna atmosfera u kojoj su izvršavane njihove zakonske nadležnosti u uspostavljanju i očuvanju mira i reda tokom vikenda.

Čelnici tih institucija rekli su da se posebno zahvaljuju kolegama pripadnicima policijskih snaga, koji su, naveli su, djelovali profesionalno, jedinstveno i dostojanstveno i odoljeli pritiscima sa svih strana, dokazujući snagu institucija koje rade u interesu građana.

”MUP i Uprava policije žale i što su pojedini mediji, širenjem lažnih ili nedovoljno provjerenih vijesti, značajno podizali tenziju i otežavali situaciju. Između ostalog, širile su se i dezinformacije da su pojedini djelovi bezbjednosnog sektora u lancu komande otkazali poslušnost, zatim da je povrijeđena trudnica, itd., a što je sve kasnije demantovano kao neistinito”, napisali su Sekulović i Brđanin, pozivajući novinare da kontaktiraju s njihovim službama uvijek kako bi zajedno doprinijeli objektivnom informisanju u javnom interesu.

Sekulović i Brđanin
Sekulović i Brđaninfoto: Vlada Crne Gore

Poručili su da ničiji život nije vredniji od drugog i da su učinili sve da to i pokažu: “Uvažavajući različita ljudska prava građana, ali i štiteći dignitet profesije, ustavno i sekularno ustrojstvo države”.

”MUP i UP žale što smo svi zajedno došli u situaciju koja je iziskivala mobilizaciju značajnih policijskih snaga. Ipak, dali smo sve od sebe da se ne prekorače ovlašćenja i da ispoštujemo sve aktere, a svaki primjer, za koji se navodi da je toga bilo, pomno ćemo ispratiti, uz podsjećanje da je ovo bila teška i delikatna policijska akcija. Žalimo zbog neprijatnosti koje su pojedini građani imali, a pozivamo političke lidere da bez odlaganja počnu raditi na smirivanju tenzija. Imamo jednu državu, svi treba da je čuvamo i budemo na istoj strani i da pokažemo toleranciju, a MUP i Uprava policije će nastaviti da rade u skladu sa svojim ovlašćenjima i zakonom”, navodi se u saopštenju.

Kontrola Službe zaštite i spasavanja Podgorica

Policija je juče ujutru ušla u Službu zaštite i spasavanja Podgorica, provjeravajući dokumentaciju i stanje gas-maski i hemijskih sredstava.

To su “Vijestima” saopštili iz Uprave policije, naglasivši da su istražne radnje u toku.

Prema istim informacijama, kontrola je počela zbog sumnje da je dio opreme koju duži ta služba Glavnog grada, podijeljen demonstrantima koji su 4. i 5. septembra na Cetinju protestovali protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Piloti odbili zadatak

Dva službenika Avio-helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) odbila su zadatak - da se stave na raspolaganje Upravi policije, rekao je za Portal RTCG direktor Direktorata za vanredne situacije u MUP Crne Gore Miodrag Bešović.

Bešović je naveo da su protiv njih preduzete sve pravne radnje u skladu sa zakonom.

Bešović
Bešovićfoto: Screenshot/TV Vijesti

”Kao razlog odbijanja naveli su da ne postoje bezbjednosni uslovi za aktivnost helikoptera”, rekao je on.

Mitropolit crnogorski-primorski Joanikije ustoličen je juče u Cetinjskom manastiru nakon što je s patrijarhom srpskim Porfirijem vojnim helikopterom prevezen iz Podgorice.

SDT: Još jedan neuspjeli pokušaj Katnićeve diskreditacije

Iz Specijalnog državnog tužilaštva reagovali su na tekst pod naslovom “S neba do trona u dimu suzavca”.

”Navodi se (u tekstu) ‘Okupljeni su pokušali da nađu zaštitu od suzavca i u Gradskoj kafani, koja se nalazi tik uz Dvorski trg. Novinari ‘Vijesti’ na tom mjestu primijetili su savjetnika crnogorskog Predsjednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića, koji je ubrzo uhapšen zbog pokušaja da probije kordon policije, Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, poslanike i funkcionere Demokratske partije socijalista (DPS) Predraga Boškovića, Miloša Nikolića, Andriju Nikolića, Aleksandra Bogdanovića i Nikolu Divanovića, poslanike Socijaldemokrata (SD) Ivana Brajovića, Damira Šehovića i Borisa Mugošu, lidera i poslanika Liberalne partije (LP) Andriju Popovića, kao i sveštenike Crnogorske pravoslavne crkve’.

Iznijeti navodi su netačni, jer se navedenog dana u vremenskom periodu o kojem se govori u tekstu, Glavni specijalni tužilac nije nalazio u Gradskoj kafani, već se na trotoaru ispred bašte navedenog objekta pozdravio upravo s novinarima ‘Vijesti’, Svetlanom Đokić, Lasica Danijelom i Tomović Slavenom, nakon čega se uputio u svom pravcu. Sve i da se nalazio u društvu gore pomenutih osoba, to ne bi uticalo na zakonito i profesionalno postupanje Glavnog specijalnog tužioca, ali ističemo da se u ovom slučaju radi o zlonamjernim i besprizornim pokušajima da Glavnog specijalnog tužioca stave u kontekst određenih aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonom, a sve je započeto tendencioznom izjavom potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića u vezi s prisustvom Glavnog specijalnog tužioca na Cetinju, kojom je pokušao da ga dovede u vezu s dešavanjima na Cetinju i još jedan je neuspjeli pokušaj njegove diskreditacije”, piše u reagovanju.

Bonus video: