Ministarki zdravlja zabranjeno da radi kao pulmolog

Iz ASK obrazložili takvo mišljenje time što “Ministarstvo zdravlja kao državni organ u kojem imenovana obavlja funkciju, vrši nadzor nad radom Kliničkog centra”

41580 pregleda 277 reakcija 74 komentar(a)
Agencija: Ministarka kontroliše KCCG: Borovinić Bojović, Foto: SAVO PRELEVIC
Agencija: Ministarka kontroliše KCCG: Borovinić Bojović, Foto: SAVO PRELEVIC

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije dozvolila ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović da sa Kliničkim centrom Crne Gore (KCCG) sklopi ugovor o dopunskom radu, kao ljekaru specijalisti pulmologu.

To stoji u mišljenju ASK, koji potpisuje direktorka Jelena Perović.

Iz ASK odluku obrazlažu time što “ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kao javna funkcionerka ne može da obavlja dopunski rad kao ljekar specijalista pulmolog u KCCG, naročito imajući u vidu da Ministarstvo zdravlja kao državni organ u kojem imenovana obavlja funkciju, vrši nadzor nad radom KCCG”.

Do juče u u 15 časova, od posljedica koronavirusa preminulo je 13 osoba, a registrovana su 362 nova slučaja infekcije.

U bolnicama u Crnoj Gori trenutno se liječi 387 pacijenata zaraženih koronavirusom, od čega do juče 111 u KCCG.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), u Crnoj Gori su trenutno aktivna 8.024 slučaja koronavirusa.

Iz KCCG su potvrdili “Vijestima” da su od ASK tražili mišljenje da Borovinić Bojović sklopi ugovor o dopunskom radu sa tom ustanovom.

”Klinički centar Crne Gore nije dobio saglasnost Agencije za sprečavanje korupcije za dopunski rad ljekara specijaliste dr Jelene Borovinić Bojović, koja je i ministarka zdravlja”, odgovorili su iz najveće zdravstvene ustanove.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da svoju funkciju vrši na način da javni interes ne podredi privatnom, kao i da ne izaove sukob interesa u vršenju javne funkcije.

U mišljenju Agencije navodi se i da sukob interesa u vršenju javne funkcije postoji kad privatni interes javnog interesa utiče ili može uticati na nepristrasnost javnog funkcionera u vršenju javne funkcije.

Direktorka ASK u mišljenju još precizira da postojanje sukoba interesa utvrđuje Agencija.

Prije stupanja na funkciju, Borovinić Bojović je bila načelnik Odjeljenja za pulmologiju.

Najveća zdravstvena ustanova u državi obratila se 12. avgusta Agenciji i tražila davanje mišljenja u vezi sa tim da li ministarka može obavljati dopunski rad, kao i da li može učestvovati i obaviti sve nastavnom djelatnošću kao predavač iz oblasti medicine na predavanjima, seminarima i kongresima i ostvarivati prihode po osnovu tih angažmana. Prema dokumentu koji su “Vijesti” dobile iz ASK, Kliničkom centru je odgovoreno¸6. septembra.

Na sajtu Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore navodi se da je Borovinić Bojović saradnica u nastavi na predmetu Interna medicina.

U ovom dijelu, Perović je navela da je neophodno da se Borovinić Bojović ili organ u kojem bi imenovana vršila te djelatnosti obrati Agenciji zahtjevom za davanje mišljenja.

Perović je ukazala i da je Zakonom o sprečavanju korupcije propisano da “javni funkcioner može da se bavi naučnom, nastavnom, kulturnom, umjetničkom i sportskom djelatnošću i da stiče prihode od autorskih, patentnih i sličnih prava, intelektualne i industrijske svojine, ali je obavezna da tačne i potpune podatke o prihodima koje stekne vršenjem djelatnosti, odnosno poslova prijavi Agenciji”.

Bonus video: