Nikšić: Jedna od najstarijih zgrada opasna i za stanare i za prolaznike

Tokom vikenda obrušio se komad betona sa jedne od najstarijih zgrada u Nikšiću, koja je u izuzetno lošem stanju i čiji stanari već godinama upozoravaju lokalnu upravu da je krovna konstrukcija u fazi raspadanja

9993 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada u centru Nikšića, Foto: Privatna arhiva
Zgrada u centru Nikšića, Foto: Privatna arhiva

Jedna od najstarijih zgrada u Nikšiću, na svega nekoliko metara od gradskog Trga u Nikšiću, u Ulici Novaka Ramova, je u izuzetno lošem stanju i čiji stanari već godinama upozoravaju lokalnu upravu da je krovna konstrukcija u fazi raspadanja, da se nadstrešnica sa obje strane zgrade konstantno obrušava, da krov prokišnjava i da sa fasade otpada malter.

Tokom vikenda obrušio se komad betona ispod krova, ali srećom u tom trenutku nikoga nije bilo ispred zgrade.

”Još sam bio u krevetu kada sam čuo udar. Mislio sam da je neka saobraćajna nezgoda u pitanju, ali kada sam otvorio prozor vidio sam da se sručio komad betona ispod krova, da je ploča udarila u vanjski dio prozora koji je pokriven limom, a ostalo je palo ispod prozora. Velika je sreća što se to dogodilo u ranijim jutarnjim satima pa nije bilo prolaznika ili djece, jer se bojim da bi bilo nekih posledica”, kaže za “Vijesti” stanar Radovan Tomić dok pokazuje odlomljeni dio.

Zgrada je izgrađena skoro prije sedam decenija, ima deset stambenih jedinica, a prvi stanari su se uselili 1953. i 1954. godine. U njoj trenutno živi svega nekoliko stanara, dok su ostali stanovi ili napušteni ili izdati pod zakup. Stanari nijesu u finansijskoj mogućnosti da problem sa oronulom zgradom riješe kako treba, a o tome najbolje govori to da je polovina krova pokrivena aluminijumom, dok je na drugoj polovini i dalje salonit koji je postavljen prilikom izgradnje zgrade.

”Prilikom demontiranja stare i montiranja nove krovne konstrukcije, izvođači radova su potresli staru kontrukciju na kojoj je salonit koji je postavljen još prije 70 godina i počele su table da klize, posebno gdje su šrafovi, napravljen je luft tako da krov prokišnjava i tavan je pun raznih kanti i limenih posuda koje smo postavili da bi se zaštitili, jer kaplje na svakom propustu”, kaže Tomić.

Objašnjava kako su se on, ali i ostali stanari, godinama obraćali za pomoć nadležnima u lokalnoj upravi, dok je stara vlast bila.

”Govorili su nam da imaju namjeru da srede fasade u bližoj okolini centra grada, međutim do sada ništa nije urađeno, a zgrada iz dana u dan sve više propada”, nemoćno sliježe ramenima Tomić.

O tome da prilaz zgradi nije uređen, da nemaju zelene površine, niti parking mjesta, stanari i ne razmišljaju, jer su im trenutno jedino bitni krov i fasada pošto se plaše da bi zbog obrušavanja nadstrešnice i fasade neko mogao da strada.

”Vijesti” su kontaktirale Đorđija Manojlovića, sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, koji je odmah nakon poziva obišao zgradu, uvjerio se u istinitost navoda i razgovarao sa stanarima.

”Zgrada je zaista u katastrofalnom stanju. Razgovarao sam sa pojedinim stanarima i dogovorili smo se da organizuju Skupštinu stanara kojoj bih i ja prisustvovao i da zajednički nađemo najbolje rješenje. Moramo i hoćemo pomoći da se njihov problem riješi”, kazao je Manojlović.

Prema njegovim riječima u planu je da sanacija fasada najkritičnijih zgrada uđe u budžet za narednu godinu i da u saradnji sa skupštinama stanara uđu u tu priču kako bi se problemi koji su godinama nagomilovana konačno riješili.

”Za fasade je potrebno puno sredstava. Imamo tri fasade koje su u planu sada da se rade, stanari su prikupili nešto sredstava, Opština je voljna da pomogne, ali za samo jednu tu fasadu potrebno je preko stotinu hiljada eura. Međutim, uradićemo sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo”, kazao je sekretar nadležnog Sekretarijata.

Zgrada u Ulici Novaka Ramova je bivšeg Željezničko-transportnog preduzeća (ŽTP).

Bonus video: