Bratić u Rusiji: Potpisala Memorandum sa Federalnom agencijom za mlade i diskutovala na forumu

Bratić je u Orenburgu na Evroazijskom globalnom međunarodnom forumu za mlade diskutovala o izazovima na koje se mladi lideri moraju pripremiti za lagodan život u sve većoj složenosti 21. vijeka

14696 pregleda 15 komentar(a)
Bratić u Orenburgu, Foto: MPNKS
Bratić u Orenburgu, Foto: MPNKS

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i pomoćnik direktora Federalne agencije za mlade Rusije Pavel Abramov, potpisali su Memorandum o saradnji između te dvije institucije, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

U saopštenju se navodi da se u posjeti Rusiji na poziv Federalne agencije za mlade Rusije za učešće na međunarodnom Forumu mladih u ruskom gradu Orenburgu, nalazi i delegacija MPNKS.

"Već tokom prvog dana zvanične posjete, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, sastala se sa pomoćnikom direktora Federalne agencije za mlade Ruske federacije Pavelom Abramovim sa kojim je razgovarala o budućoj saradnji u oblasti mladih i mogućnostima preduzimanja zajedničkih aktivnosti od obostranog interesa", piše u saopštenju MPNKS.

U saopštenju piše i da je Bratić u Orenburgu na Evroazijskom globalnom međunarodnom forumu za mlade diskutovala o izazovima na koje se mladi lideri moraju pripremiti za lagodan život u sve većoj složenosti 21. vijeka.

Iz Federalne agencije za mlade Rusije ukazano je na opasnost da će do 2025. godine nestati oko 85 miliona radnih mjesta.

"Da biste ostali traženi na tržištu rada, potreban vam je kvalitet kao što je kreativnost što je postala hipoteza navedene teme", ukazano je iz te agencije.

Navodi se i da je "diskutovano i o ulozi vještačke inteligencije u odnosu na čovjeka, gdje su diskutanti proglasili superiornost čovjeka nad mašinama u budućnosti sa čim se složila i ministarka Bratić": "Mašine nikada neće moći da zamjene čoveka. Ne smijemo dozvoliti da se to dogodi. Nemaju empatije. Moramo ostati ljudi."

"Globalni Evroazijski forum je dio kampanje mladih Rusije za Sveruski forum, vodeći projekat koji ujedinjuje 16 jedinstvenih foruma mladih koji se održavaju širom zemlje - od Krima do Dalekog istoka. Njegov cilj je stvaranje ekosistema ličnog i profesionalnog potencijala mladih, sprovođenje poslovnih inicijativa ili javnih ideja uz učešće iskusnih mentora i eminentnih stručnjaka. Ovaj Forum predstavlja jedan od sedam forumskih događaja kojima je u ime predsjednika Ruske Federacije dodijeljen status saveznih. Forum organizuju Federalna agencija za mlade, Vlada Orenburške oblasti i Savezna državna autonomna institucija Resursni centar za mlade", piše u saopštenju MPNKS.

Bonus video: