Joanikije: Iza opstrukcija i nereda stajao Đukanović, vrlo brzo će doći do potpisivanja Temeljnog ugovora

"To je ušlo u proceduru, radiće se na tome. Postoji dobra volja sa obje strane da se Temeljni ugovor potpiše. To je blizu nekog rješenja, radi se o preciznijem formulisanju, da se bolje utemelji. Biće vrlo brzo", rekao je Joanikije

84901 pregleda 232 reakcija 187 komentar(a)
Joanikije, Foto: Savo Prelević
Joanikije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.09.2021. 17:24h

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da se nijednog momenta, uoči njegovog ustoličenja, nije pomišljalo o otkazivanju tog čina na Cetinju i optužio predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za sve, kako je kazao, neprijatnosti i nerede.

"Nije bilo pomjeranja, niti bilo kakvog otkazivanja u noći između 4. i 5. septembra", rekao je Joanikije u intervjuu Tanjugu.

On je kazao da je Vlada Crne Gore njemu i patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju, poslije dužeg savjetovanja, a da se ne bi desilo neko zlo, obezbijedila helikopter da odu na Cetinje.

"Bezbjedno smo došli na Cetinje", rekao je Joanikije i dodao da im je bilo malo neprijatno da idu vojnim helikopterom, ali da je došao na svoje Bogom određeno mjesto, koje pripada mitropolitima već osam vjekova.

"Gospodin premijer i ministri u Vladi Crne Gore, posebno ministarka odbrane bili su, nemam riječi... Oni su, uz neku opstrukciju od strane Uprave policije našli rešenje da se ovo sve mirno završi", rekao je Joanikije.

Na pitanje da li se razmišljalo o pomjeranju termina ili otkazivanja ustoličenja, on je kazao o tome nije bilo riječi nijednog trenutka i da je patrijarh Porfirije i došao da obavi taj sveti čin.

"Stalno smo razmišljali o načinu kako ćemo ovo da izvedemo i nijednog momenta nismo pomislili da se nešto otkazuje, jedino ako bi se dogodile tolike neprilike da je nemoguće fizički doći”, rekao je Joanikije.

On je kazao da im je Vlada, poslije dužeg savjetovanja da se ne dogodi neko zlo, obezbijedila helikopter i zbedno su došli na Cetinje.

“Bilo je to malo neprijatno, da idemo vojnim helikopterom, ali to je helikopter naše države Crne Gore i pripada narodu i ja sam došao na svoje Bogom određeno mjesto koje pripada mitropolitima crnogorsko - primorskim već osam vekova", kazao je Joanikije.

Joanikije ističe da se zna ko stoji iza svih tih neprijatnosti koje su imali i da se zna ko je odgovoran.

Na direktno pitanje ko, mitropolit je odgovorio da je lično iza svih tih opstrukcija i nereda stajao Milo Ðukanović koji se, kako je kazao, sve vrijeme trudio, podižući tenzije i prijeteći, da skupu da politički karater.

"A, mi se trudili da ovaj svečani i crkveni skup bude on što i jeste - vjerskog karaktera. Ne samo što je zadržao vjerski karakter već se pojavila naše vjere i kroz sva iskušenja oko 40 arhjijereje iz naše iz drugih pravoslavnih crkva bilo je jednodušno, moleći se u Podgorici u Hramu", kazao je Joanikije.

Kako je rekao, obje službe su se duhovno sjedinile - liturgija na kojoj su bili drugi episkopi i ustoličenje na Cetinju gde su došli vladika kruševacki i patriharh Porfirije da bi ga ustoličili.

On je kazao da je narod, kada je čuo da je završeno ustoličenje na Cetinju, to doživio kao vaskrsenje vjere i novi Vaksrs u Crnoj Gori.

Na pitanje kakvi su bili signali iz državne vlasti i aktuelne vlade, pošto su se pojavile informacije da dioo policije nije bio za ustoličenje na Cetinju uzimajući u obzir bezbjednosnu situaciju, Joanikije je rekao da je tačno da su te informacije stizale do njih, Crkve, mnogo ranije.

"Tražilo se od nas da pravimo ustupke da ne dođe do incidenata pred Cetinjskim manastirom i mi smo učinili sve što smo mogli i umjesto velikog crkvenog narodnog sabora pred manastirom prihvatili da se sve dogodi u zidinma manastira u maloj mitrooplitskoj crkvi gde može osim svestenstva da stane mali broj ljudi", naveo je on.

Mitropolit je naglasio da je Crkva napravila maksimalne ustupke i da nije bilo lako da donesu odluku, a na pitanje ko je te ustupke tražio, odgovorio da su to tražili ljudi iz policije.

Joanikije je najavio da će brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore.

"To je ušlo u proceduru, radiće se na tome. Postoji dobra volja sa obje strane da se Temeljni ugovor potpiše. To je blizu nekog rješenja, radi se o preciznijem formulisanju, da se bolje utemelji. Biće vrlo brzo", rekao je Joanikije.

Govoreći o mjestu gde će ugovor biti potpisan, mitropolit je kazao da je to stvar dogovora Sinoda SPC i crnogorske vlade, a da će on biti saglasan gdje god se odluči da se ugovor potpiše.

Bonus video: