Muk o koktelu

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li snimak koji su “Vijesti” objavile na portalu “Vijesti” odgovara tom navodnom događaju

62920 pregleda 417 reakcija 95 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Koliko je Molotovljevih koktela bačeno u nedjelju tokom sukoba policije i demonstranata na Cetinju je i dalje nepoznato, a nadležni ili ćute ili su nekonkretni u odgovorima.

Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića nije odgovorio na pitanja “Vijesti” na kojoj je lokaciji i u koliko sati na Cetinju bačen Molotovljev koktel na policiju, a o čemu je kabinet premijera u nedjelju ujutru obavijestio javnost.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li snimak koji su “Vijesti” objavile na portalu “Vijesti” odgovara tom navodnom događaju.

Na pitanja o Molotovljevom koktelu nisu direktno odgovorili ni iz Uprave policije kojom rukovodi Zoran Brđanin.

”Uprava policije radi na izradi izvještaja o upotrebi sredstava prinude koja su upotrijebljena od strane policijskih službenika na Cetinju 5. septembra 2021. godine i on će biti sačinjen u roku propisanom Zakonom o unutrašnjim poslovima. Izvještaj će sadržati i podatke o vremenu, mjestu i vrsti upotrijebljenih sredstava prinude”, navodi se u odgovorima Uprave policije na niz pitanja “Vijesti”, među kojima su upitani i da li imaju tačno vrijeme kada je nadomak policijskog voda pao Molotovljev koktel.

Iz Krivokapićevog kabineta je u nedjelju ujutru saopšteno “Vijestima” da je policija napadnuta na više lokacija bez povoda i da je na policiju bačen Molotovljev koktel bez drugih detalja.

Ekspresno se oglasio portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić koji je demantovao saopštenje kabineta, a potom je isto uradila i Prestonica Cetinje.

Digitalni forenzički centar je članak proglasio za lažnu vijest, iako su “Vijesti” prenijele zvanično saopštenje kabineta premijera. Reporteri “Vijesti” sa terena nisu svjedočili nijednom incidentu u kome je upotrijebljen molotovljev koktel.

U ponedjeljak veče, “Vijesti” su došle do snimka na kome se vidi eksplozija Molotovljevog koktela ispred policijskog kordona koji je bio u Dečanskoj ulici.

Improvizovana naprava je eksplodirala tik ispred kordona, a u napadu niko od službenika policija nije povrijeđen.

Sa snimka se ne može jasno utvrditi satnica niti autentičnost satnice, a vrijeme koje je ispisano na kameri je najvjerovatnije 9:05.

Na snimku RTCG sa uključenja uživo u 9.15 se vidi jedan demonstrant koji u ruci drži napravu koja liči na molotovljev koktel u Grahovskoj ulici. Grahovska ulica i Dečanska ulica u kojoj je bačen Molotovljev koktel su udaljene oko 500 metara.

Digitalni forenzički centar (DFC) saopštio je da je Molotovljev koktel sa snimka bačen između 9.15 i 9.30, te da zbog toga to ne može biti snimak incidenta o kom je Vlada obavijestila javnost i tvrde da nijedan Molotovljev koktel nije bačen na policiju prije saopštenja iz kabineta.

”Vijesti” ni u jednom tekstu nisu tvrdile da je navodni napad Molotovljevim koktelom bio povod za policijsku akciju. Da je taj navodni napad bio povod za ispaljivanje suzavca se našlo kao teza u brojnim medijima.

Bonus video: