Strip heroji zauzeli Pine

Priređeno je crtanje za fanove, crtanje na majicama, berza stripa kao i koncert hercegnovskog dua “Low Voltage”, a manifestaciju na Pinima obišli su i gradonačenik Tivta Željko Komnenović i sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja

2665 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Na gradskoj rivi Pine u Tivtu je priređen dio programa 15. po redu međunarodnog Hercegnovskog stip festivala.

Tivćani i turisti tako su imali priliku da se druže sa nekim od najvećih evropskih strip umjetnika današnjice i da sa njima razmijene iskustva i utiske o devetoj umjetnosti.

Priređeno je crtanje za fanove, crtanje na majicama, berza stripa kao i koncert hercegnovskog dua “Low Voltage”, a manifestaciju na Pinima obišli su i gradonačenik Tivta Željko Komnenović i sekretarka za društvene djelatnosti Opštine Tivat Borka Mršulja.

Komnenović je istakao da ovakvi urbani sadržaji nedostaju Tivtu, zbog čega se on nada da je ovo tek početak saradnje sa Udruženjem ljubitelja stripa HSF iz Herceg Novog, koji je svoju sad već tradicionalnu internacionalbnu smotru stripa, uzdigao na nivo najvećih evropskih festivala posvećenih toj umjetnosti.

“Da se popularno izrazim, mi smo odmah “kliknuli” na tu ideju. Ekipa koja realizuje HSF je nešto što ne treba samo Herceg Novom, nego cijeloj Boki. Urbana priča, koja ima svoj međunarodni karakter, značajna za promociju Boke, turističku promociju, ali prije svega promociju devete umjetnosti koja je pomalo zaboravljena, ili još nije upamćena kod mlađih generacija. Što se nas tiče, plan nam je da i u narednim godinama držimo širom otvorena vrata za ljude iz HSF i njihove ideje, kako bismo zajednički gradili kvalitetnu priču za cijelu Boku. Nama nije problem kvalitet, problem nam je kontinuitet. HSF ga ima, a mi želimo da i u budućnosti damo svoj doprinos. Ovo je jedna izuzetno kvalitetna priča, sve čestitke momcima i djevojkama iz organizacije. Vidim da na štandovima vlada veliko interesovanje, da ljudi uživaju u prilici da se druže sa velikim brojem međunarodnih umjetnika koje je ekipa HSF dovela u Boku. Na tome im veliko hvala.” -poručio je gradonačelnik Komnenović.

Pine stripovi
foto: Siniša Luković

Zadovoljstvo punim štandovima i posebno, brojnom mlađom publikom koja je uživala u društvu autora i crtača nekih publici bliskih ili legendarnih likova devete umjetnosti, nije krio ni jedan od osnivača i organizatora HSF, Nebojša Mandić.

On se zahvalio lokalnoj upravi Tivta koja je pomogla da HSF “izađe” iz Herceg Novog i dođe i u najmanji bokeljski grad.

“Opština Tivat nam je izašla u susret i u potpunosti ispoštovala sve ono što su bile naše potrebe kako bismo danas bili ovdje sa vama. Izuzetno mi je drago što je širenje festivala na ostale djelove Boke krenulo baš iz Tivta. Naša je želja da HSF postane jedna svebokeška manifestacija koja će, nadam se, u godinama koje slijede uspjeti da u Tivat dovede i na malo duže ove sjajne umjetnike, koji su danas sa nama. I mnogo druge. Danas ovdje imamo goste iz Italije, Španije, Irske, Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Rusije. Imamo crtače iz regiona- iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije”- istakao je Mandić dodajući da na berzi stripa ljubitelji mogu kupiti albume sa najpopularnijim, ali i strip junacima koje poznjaju samo vrhunski entuzijasti, kolekcionari i zaljubljenici u tu vrstu umjetnosti.

Bonus video: