Morsko dobro:

Morska voda dobrog kvaliteta

“Rezultati su pokazali da je na 88,2 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 10 odsto lokacija dobrog, dok je na 1,8 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta”, saopštili su

4123 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

To je pokazali rezultati najnovije analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je za potrebe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom sproveo Institut za biologiju mora.

“Rezultati su pokazali da je na 88,2 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 10 odsto lokacija dobrog, dok je na 1,8 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta”, saopštili su iz Javnog preduzeća Morsko dobro.

Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se kao "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše".

“U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode, voda je bila odličnog kvaliteta na njih 16, dok je na 2 lokacije voda bila dobrog kvaliteta. Na području opštine Bar, voda je bila odličnog kvaliteta na svih 15 ispitivanih lokacija. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, te je u ovom mjerenju na njih 27 voda bila odličnog, na 3 dobrog, a na 2 lokacije zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, na 8 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na jednoj lokaciji ona bila dobrog kvaliteta. Na području opštine Kotor od ukupno 15 lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na njih 12, a dobrog na preostale 3 lokacije. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 19 ona bila odličnog, a na 2 dobrog kvaliteta”, saopštili su iz Morskog dobra.