YIHR: Zadržavanja CG poslanika su posljedica poruke koju je Vulin poslao nakon Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Oni su poručili da je "protiv poslanice Dragice Sekulić podnešena besmislena krivična prijava zbog šest tableta bromazepama"

3414 pregleda 4 komentar(a)
Sekulić, Foto: Gov.me
Sekulić, Foto: Gov.me

Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Crne Gore i YIHR Srbije poručili su da je postupanje granične policije Srbije prema crnogorskim poslanicima nedopustivo i zatražili da ta praksa odmah bude zaustavljena.

Oni su ocijenili da crnogorski poslanici već duže vrijeme prolaze kroz “različite vrste maltretiranja na graničnim prelazima sa Srbijom”.

“Maltretiranja su se ponovila mnogo puta do danas, zaključno sa poslanicom Dragicom Sekulić, protiv koje je podnešena i besmislena krivična prijava zbog šest tableta bromazepama”, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Iz YIHR Crne Gore i Srbije smatraju da je, na osnovu argumentacije o razlozima za zadržavanje, potpuno jasno da iza svega stoji namjera da se poslanici maltretiraju i ponižavaju zbog svojih političkih stavova i djelovanja.

“Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je, nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, javno pozvao na zabranu ulaska u Srbiju poslanicima i poslanicama koji su za Rezoluciju glasali”, podsjetili su oni.

Iz YIHR Crne Gore i Srbije su poručili da je jasno je da su zadržavanja posljedice te poruke.

“Cijeli demokratski svijet prihvata i poštuje presude međunarodnih sudova da je u julu 1995. u Srebrenici počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom”, navodi se u reagovanju.

Oni su poručili da je crnogorski parlament usvajanjem Rezolucije iskazao posvećenost evropskim vrijednostima i podržao regionalni proces suočavanja sa teškom ratnom prošlošću.

“Vlada Srbije se vrlo licemjerno sveti zbog toga samo crnogorskim parlamentarcima”, kazali su iz YIHR Crne Gore i Srbije.

Iz tih organizacija su poručili da, nakon toliko slučajeva zadržavanja, pretresa i podnošenja prijava protiv crnogorskih poslanika, vlade Crne Gore i Srbije moraju da reaguju bez odlaganja.

“I da pronađu način da zaustave praksu srbijanske granične policije, kojima se narušavaju osnovna ljudska prava crnogorskih poslanika i odnosi između dvije prijateljske države”, zaključili su iz YIHR Crne Gore i Srbije.

Bonus video: