Uprava policije o akciji na Cetinju: Policijom isključivo rukovodi direktor

Iz Uprave policije su kazali da je "u skladu sa članom 14 Zakona o unutrašnjim poslovima, policija u svom radu politički i ideološki neutralna, a u vršenju policijskih poslova i sa njima povezanih poslova je operativno nezavisna od bilo koga, pa i od Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih organa državne uprave"

39354 pregleda 111 reakcija 9 komentar(a)
Policija na Cetinju 5. septembra tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Foto: Luka Zeković
Policija na Cetinju 5. septembra tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Foto: Luka Zeković

Uprava policije saopštila je danas da "policijom isključivo rukovodi direktor Uprave policije, a u skladu sa hijerarhijom, po dubini, unutrašnjim organizacionim jedinicama rukovode pomoćnici direktora, načelnici, komandanti, šefovi, komandiri itd".

Oni su to kazali "povodom objavljenih tekstova koji se odnose na navodne nepravilnosti i odstupanja u procesima rukovođenja i komandovanja u Upravi policije, odnosno određivanja rukovodilaca tokom policijske akcije na Cetinju, uključujući i tekstove koji su objavljeni danas, ali i ranije".

Direktor Uprave policije je Zoran Brđanin.

"Uprava policije je hijerarhijski ustrojen sistem sa strogo definisanim zakonskim principima rukovođenja i komandovanja, definisanom unutrašnjom organizacijom i sistematizacijom, kao i sa propisanim internim aktima upravljanja, što podrazumijeva i određivanje rukovodilaca u policijskoj akciji na Cetinju", piše u saopštenju.

Iz Uprave policije su kazali da je "u skladu sa članom 14 Zakona o unutrašnjim poslovima, policija u svom radu politički i ideološki neutralna, a u vršenju policijskih poslova i sa njima povezanih poslova je operativno nezavisna od bilo koga, pa i od Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih organa državne uprave".

"Takođe, naglašavamo i da se upotreba specijalnih jedinica policije vrši isključivo uz saglasnost direktora Uprave policije, s tim da ministar ima ovlašćenje da opozove upotrebu specijalnih jedinica Policije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: