primio u oproštajnu posjetu apostolskog nuncija u Crnoj Gori

Krivokapić: Vlada je posvećena punoj valorizaciji duhovne i kulturne tradicije svih vjerskih zajednica

Krivokapić je "naglasio važnost predstavljanja Svete Stolice u Crnoj Gori na rezidentnoj osnovi i izrazio nadu da će do toga doći u narednom periodu, te da će Podgorica postati sjedište Papske nuncijature"

5098 pregleda 1 komentar(a)
Pecuto i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Pecuto i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Aktuelna Vlada posvećena je punoj valorizaciji duhovne i kulturne tradicije svih vjerskih zajednica u njoj, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je danas primio u oproštajnu posjetu nadbiskupa Rimokatoličke crkve, apostolskog nuncija u Crnoj Gori, sa sjedištem u Sarajevu, monsinjora Luiđija Pecuta.

"Premijer Krivokapić zahvalio je nunciju Pecutu na svemu što je uradio u pravcu unapređenja sveukupnih odnosa Crne Gore i Svete Stolice, na njegovoj posvećenosti i predanosti visokoj misiji koju je obavljao u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju Vlade.

Krivokapić je rekao da su crnogorski građani, između ostalih tradicionalnih vjerskih zajednica, u značajnoj mjeri okupljeni i oko Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, koje po riječima premijera predstavljaju postojane vertikale u istorijskom trajanju crnogorske duhovnosti i kulture.

"Crna Gora je zemlja koja je vjerski i nacionalno gledano heterogena zajednica, te da je aktuelna Vlada posvećena punoj valorizaciji duhovne i kulturne tradicije svih vjerskih zajednica u njoj", kazao je Krivokapić.

U saopštenju piše i da je Krivokapić "naglasio važnost predstavljanja Svete Stolice u Crnoj Gori na rezidentnoj osnovi i izrazio nadu da će do toga doći u narednom periodu, te da će Podgorica postati sjedište Papske nuncijature".

"Odnose naše dvije države karakteriše iskrena saradnja, intenzivan i konstruktivan politički dijalog i prijateljstvo. Crna Gora je spremna, a i Sveta Stolica je i Vašim trudom i zalaganjem pokazala svoju gotovost za dalje snaženje naših bilateralnih odnosa u kojima ostaje neizbrisiv Vaš lični pečat i duboki trag. Vjerujem da će i Vaš nasljednik na toj poziciji, nastaviti saradnju sa Crnom Gorom sa istim entuzijazmom, naklonošću i poštovanjem koje ste Vi pokazivali prema Crnoj Gori svih ovih godina", poručio je Krivokapić.

U saopštenju se navodi da je Pecuto kazao da će i "nakon ambasadorske misije u Crnoj Gori nastaviti da se moli za dobrotu i mir u Crnoj Gori koji su svima potrebni".

"Dužnost politike i političara je da donose odluke od opšteg interesa i da imaju u vidu opšte dobro, ali da, nažalost, vrlo često, u prvi plan isplivaju sebični interesi. Činio sam sve da doprinesem miru. Mir je temeljna vrijednost i bez njega se ne može realizovati ništa drugo. Takođe, različitosti su bogatstvo i o miru i različitostima trebalo bi da pričamo kao o najbitnijim vrijednostima. Ipak, za sve je potrebno vrijeme i cijeli svijet je, pa i Crna Gora, u jednom procesu koji se ne može desiti preko noći", rekao je Pecuto.

Preporučujemo za Vas