Ulazak u Crnu Goru samo uz jedan od uslova iz kovid potvrde

U okviru Nacionalne kovid potvrde više se neće prihvatati status djelimične vakcinacije, donijete nove mjere za ulazak u tržne centre, prisustvo privatnim proslavama, sportskim događajima...

185596 pregleda 499 reakcija 286 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa pres konferencije, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.09.2021. 14:14h

Vlada je usvojila nove mjere u borbi protiv koronavirusa, koje će važiti od 11. do 24. septembra.

U okviru Nacionalne digitalne kovid potvrde više se neće prihvatati status djelimične vakcinacije, a ulazak u Crnu Goru, za punoljetne crnogorske državljane i strance, od 14. septembra moguć je samo ukoliko je ispunjen jedan od uslova iz kovid potvrde.

Nacionalna digitalna kovid potvrda biće validna samo ukoliko se ispunjava jedan od propisanih uslova:

  • Da je prošlo 14 dana od druge doze za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinom koja se daje u jednoj dozi;
  • Da osoba posjeduje negativan PCR test na Kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana;
  • Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Svadbama i ostalim privatnim proslavama, kao i sportskim događajima koji se održavaju u zatvorenom prostoru, moguće je da prisustvuje do 100 osoba pod uslovom da ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne kovid potvrde.

Broj prisutnih takvim događajima na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata nije ograničen, ali svi gosti, kao i zaposleni, moraju da ispunjavaju jedan od propisanih uslova.

"Podsjećamo da je izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata zabranjeno. Svi organizatori svih navedenih događaja su obavezni da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera", kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na današnjoj pres konferenciji.

Ulazak u diskoteke i noćne klubove omogućava se samo osobama koje ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne kovid potvrde, a broj prisutnih gostiju se ograničava na 100.

Ulazak u tržne centre omogućava se samo osobama koje ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne kovid potvrde.

Vlada je usvojila i izglasala i odluku koja se odnosi na državne granice.

Od utorka, 14. septembra, ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica (državljani Crne Gore i stranci) ispunjavaju jedan od propisanih uslova:

  • Da je prošlo 14 dana od revakcinacije za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi;
  • Da osoba posjeduje negativan PCR test na Kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana;
  • Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

"Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uslova se upućuju u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice", kazala je Borovinić Bojović.

U Crnu Goru bezuslovno ulaze osobe mlađe od 18 godina - i crnogorski državljani i stranci.

"Osuda pokušaja žigosanja pojedinih profesora koji poštuju mjere"

Ministarka zdravlja kazala je da, kao ljekar, mora da osudi "pokušaje žigosanja" kojima su, kako je rekla, bili izloženi pojedini profesori koji poštuju epidemiološke mjere. "Kada sam đacima čestitala polazak u školu, obećala sam da činimo sve da one ostanu otvorene što duže. To je juče učinio i UNICEF koji je pozvao kompletno društvo da osigura poštovanje epidemioloških mjera."

Borovinić Bojović je uputila zahvalnost svim građanima koji su se vakcinisali jer, između ostalih, zahvaljujući i njima Crna Gora danas nije ušla u rigoroznije mjere. "Zato sve koji to do sada nijesu učinili, još jednom pozivam da ne ignorišu ovu opaku bolest i da se vakcinišu i tako svedu na minimum mogućnost od hospitalizacije uslijed infekcije korona virusom. Takođe, apelujem na sve, bez izuzetka, da, kada nije moguće da se održi odstojanje - nosi maska, posebno u zatvorenom prostoru. Uz imunizaciju, to je pravi put ka očuvanju ličnog i javnog zdravlja."

Galić: Nošenje maski ne šteti zdravlju djece, najčešći prenosioci virusa najmanje vakcinisani

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da nošenje maski tokom skraćenih časova ne šteti zdravlju djece.

"Naprotiv. Ovo je prilika i da zahvalim prosvjetnoj zajednici koja je ostala dosljedna očuvanju ličnog i javnog zdravlja, a na konkretnom primjeru pokazaćemo zašto je važno da se maske nose u svakom zatvorenom prostoru na primjeru upravo školske učionice."

Galić je rekao da više od trećine trenutno oboljelih čine građani od 20 do 39 godina života.

"Nažalost, upravo oni koji su najčešći prenosioci virusa najmanje su vakcinisani - odziv je od 20 do 30 odsto u ovim kategorijama, pa ispaštaju stariji od njih – u porodicama, radnom okruženju..." - kazao je on.

Kazao je da su, prema podacima koje Institut dobija od bolnica, 86.5 odsto preminulih od koronavirusa od 4. maja do danas, bili nevakcinisani pacijenti.

"Njih 95 odsto su bili pacijenti od 70 do preko 90 godina. Međutim, da je ovo bolest koja ne poznaje godine, a što je opasna predrasuda i među mlađima u Crnoj Gori, nažalost, dokazuje da je među preminulima pet odsto pacijenata od 30 do 70 godina", kazao je Galić.

Kada se govori o stopama zaraze, naglasio je da je, u tom kontekstu, važan obuhvat testiranih, a Crna Gora, kako je kazao Galić, u tom smislu prednjači u odnosu na najveći broj zemalja regiona, ali i šire.

"Mi testiramo više od npr. Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije… Masovno testiranje omogućava praćenje epidemije i daje jasniju epidemiološku sliku."

"U isto vrijeme, od ukupnog broja zaraženih, od početka pandemije do danas, u Crnoj Gori se oporavilo 98.5 odsto građana. Letalitet, odnosno broj preminulih u odnosu na broj zaraženih, u Crnoj Gori je, dakle, 1.49. Letalitet u Crnoj Gori niži je nego na svjetskom nivou ili nivou EU. Na svjetskom nivou, letalitet iznosi 2.1, a u EU je 2.06. Crna Gora ima niži letalitet npr. od Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Italije, Grčke, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država…" - naveo je Galić.

On je još jednom pozvao sve građane, a posebno one od 20 do 39 godina starosti, da se vakcinišu, s obzirom na to da pandemija traje, a da Crna Gora "mora da nauči da cijeni svoje zdravlje".

"Svjedočanstva iz bolnica govore o tome da je kasno kad se pacijenti u bolnici zapitaju 'A, šta da sam se vakcinisao' ili 'Žao mi je što to nijesam uradio'. Ministarstvo zdravlja je do danas obezbijedilo preko tri četvrtine miliona doza vakcina, red se ne čeka, nema plaćanja, a, za razliku od većine zemalja svijeta, u Crnoj Gori će i epidemiološki timovi doći u vaš dom ili na radno mjesto da bi vas vakcinisali", istakao je Galić.

U bolnicama 402 pacijenata, KCCG radi u punom kapacitetu

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da su, u ovom trenutku, u bolnicama 402 kovid pacijenta. Na mehaničkoj ventilaciji su četiri pacijenta, a na neinvazivnoj je njih 24. Procentualno, oko 95 odsto hospitalizovanih diše bez pomoći mašina, kazala je direktorica KCCG-a.

Najviše pacijenata je u Kliničkom centru Crne Gore – 113. Nevakcinisani čine oko 85 odsto.

U Baru su hospizalizovana 83 kovid pacijenta; u Beranama 81; u Brezoviku 33; u Kotoru 35; u Bijelom Polju 30; u Pljevljima 17 i u Nikšiću 10.

"Klinički centar Crne Gore nastoji da iznese teret i da sve vrijeme radi i za COVID i za ne-kovid pacijente. Na svim klinikama se radi u punom kapacitetu. Na primjer, samo tokom prošle nedjelje, na Poliklinici je pregledano 6.262 pacijenta. Odluku o tome da od decembra do danas radimo u punom kapacitetu podržavaju svi doktori sa kojima sam u sve vrijeme u kontaktu", rekla je Radulović.

Istakla je kako je nje čvrst stav kao direktora da se rad KCCG ne obustavlja.

"Nastojimo da taj zadatak ostane prioritetan. Da bismo shvatili zašto je to važno, navešću vam sljedeće:

Građani su platili ceh činjenice da je KCCG prošle godine zatvaran tri puta – od 11. marta 2020. do 11. maja 2020, a onda i od 21. septembra 2020. godine do 26. oktobra, kao i od 5. novembra do kraja godine. To znači da KCCG nije radio šest mjeseci 2020. godine. To je i ljekarima, svim zaposlenima i pacijentima stvorilo veliki broj problema. Mi i dalje ispaštamo zbog prošlogodišnjih loših odluka. Nas je sačekalo 45 hiljada nepregledanih pacijenata i sve smo nadoknadili u roku od dva i po mjeseca. To je rezultat zaposlenih vrijedan divljenja."

"I, zaključno, da bi bilo jasno kako i koliko rade zaposleni u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori: od 31. avgusta do 5. septembra 2021. godine urađeno je preko 143 hiljade pregleda", kazala je Radulović.

Pridružila se osudi "napada, ma koliko rijetki bili", na profesore i učitelje koji poštuju mjere.

"Nošenje maski ne remeti zdravlje, ali nenošenje maske može da ga ozbiljno ugrozi", zaključila je ona.

Podnijeli prijavu zbog sumnje u falsifikovanje potvrda

Ministarstvo zdravlja podnijelo je Upravi policije prijavu zbog sumnje u falsifikovanje potvrda o vakcinaciji, kazala je ministarka Borovinić Bojović.

"Za to smo dostavili konkretne primjere. Anonimna je prijava i za jednu znamo da je otvoren sajt na osnovu kojeg su zapravo zloupotrebljavane potvrde. Očekujemo brzo djelovanje naše policije".

Rekla je da su takođe imali anonimnu prijavu da se izdaju lažni negativni PCR testovi, i da su i to prijavili policiji.

"Ono što je alarmantno je da se ovo uopšte dešava. To mora biti u korijenu sankcionisano kao krivično djelo i zloupotreba i manipulacija sa zdravljem građana Crne Gore, na šta niko nema pravo".

Vakcinisano više od 80 zaposlenih u zdravstvu

Borovinić Borović je, na pitanje "Vijesti" ko je odgovoran za aktuelnu situaciju i činjenicu da je Crna Gora ispod evropskog i svjetskog prosjeka po pitanju vakcinisanog stanovništva, kazala da je odgovornost na svima, ali da je lična odgovornost građana u prvom planu.

"Vakcina je dostupna, broj vakcina kojima raspolažemo je više nego dovoljan, kampanja je bila značajno prisutna, ljekari su pozivali na vakcinaciju..."

Tvrdi da je procenat vakcinisanih značajno bolji od broja vakcinisanih u brojnim evropskim zemljama.

Upitana zašto niko uoči masovnih skupova nije našao za shodno da se obrati građanima i pozove ih da ostanu kućama i poštuju mjere, ministarka je kazala da su institucije od starta tražile da se građani okupljaju što manje, na bilo kojem skupu. "To je naš stav oduvijek i neće se promijeniti."

Ona je pozvala građane da se pridržavaju mjera i izbjegavaju masovna okupljanja jer svako takvo okupljanje predstavlja epidemiološki rizik.

Borovinić Bojović je kazala da je u prosvjeti vakcinisano više od 50 odsto zaposlenih, dok je taj procenat u zdravstvu iznad 80 odsto.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti", povodom informacija dobijenih od starijih građana, koji tvrde da su se prije više od 20 dana prijavili za patronažnu vakcinaciju i da još uvijek čekaju, ministarka zdravlja je kazala da u tom resoru nemaju prijave takvih slučajeva.

"Mi imamo patronažnu službu, da li se može desiti da u nekom trenutku dođe do zastoja, vjerovatno, ali činićemo sve da do toga ne dođe", kazala je ona.

Pozvala je građane da, ukoliko postoji neki zastoj, to prijave Ministarstvu zdravlja, IJZCG, ili menadžmentu Doma zdravlja.

Namjera da broj Montefarmovih apoteka bude veći

Borovinić Bojović je kazala da u ovom trenutku, na teritoriji Crne Gore, postoji 55 Montefarmovih apoteka i da sve rade.

"Naša tendencija je da broj tih apoteka bude veći, a shodno evropskom regulatornom tijelu po kom se tačno zna koliko apoteka treba da bude u odnosu na broj građana koji gravitiraju jednoj apoteci, koncipiran je javni poziv kojim će se određeni broj privatnih apoteka, svih subjekata, uključiti u zajedničku akciju sa Montefarmovim apotekama, da se ne bi dešavala čekanja i redovi".

Ako se pokaže da taj broj apoteka nije dovoljan, javni poziv će se ponoviti, navela je ministarka, dodavši kako rade na poboljšavanju snabdijevanja Montefarmovih apoteka i na pripremi otvaranja novih jedinica.

Treća doza nije štetna, kao ni bilo koja druga

Galić je kazao da treća, takozvana "buster" doza vakcine protiv Kovida-19 nije štetna, kao ni bilo koja druga doza vakcine.

Naglasio je da je vakcinacija najmoćnije oružje u borbi protiv pandemije.

"Treća doza se koristi kao takozvana 'buster' doza koja treba da osvježi, pojača imunitet, odnosno pojača odgovor organizma ukoliko dođe u kontakt sa uzročnikom", rekao je direktor IJZCG.

Bonus video: