SMCG: Povećava se stepen cenzure i ograničava sloboda medija

Iz SMCG ukazuju da su učestale situacije u kojima predstavnici državnih institucija ne razumiju prirodu posla i značaj predstavnika medija

6847 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) još jednom je apelovao na predstavnike državnih organa i javne funkcionere da uvaže značaj posla koji obavljaju medijski radnici, čiji je osnovni zadatak izvještavanje u interesu javnosti.

Posljednji primjeri, kako je saopšteno iz Glavnog odbora SMCG, nažalost, pokazuju da nerazumijevanje i dalje postoji.

"Javnosti su juče plasirane cenzurisane fotografije nakon sastanka premijera Zdravka Krivokapića u vili 'Gorica' sa predstavnicima bezbjednosnog sektora. To ne bi bilo moguće da je fotoreporterima i snimateljima bilo dozvoljeno da prisustvuju događaju. Ovakva praksa već godinama postoji i to ne samo na državnom nivou, već i lokalne samouprave često koriste priliku da o svojim aktivnostima izvještavaju putem saopštenja i promotivnih fotografija, koje se iz njihovih kabineta šalju redakcijama."

SMCG ističe da je to nedopustivo jer medijski radnici, nisu samo transmiteri poruka javnih zvaničnika, niti njihove marketinške službe, već im je cilj da profesionalno izvijeste o njihovom radu. Ovakvim postupanjem, ocjenjuju, direktno se povećava stepen cenzure i ograničava sloboda medija, ali i javnost ostaje uskraćena za važne informacije.

"Prisustvo naših koleginica i kolega, fotoreportera, snimatelja, novinara i drugih medijskih radnika nužno je na svim važnim događajima, a naročito ukoliko je riječ o sastancima za koje vlada posebno interesovanje javnosti", saopšteno je iz Sindikata medija.

Podsjećaju da se SMCG i godinama unazad, prvenstveno kroz izmjene zakona, zalagao za jačanje autonomije zaposlenih u redakcijama, ali i prilikom obavljanja svakodnevnih radnih zadataka.

"Svjedoci smo da društveni ambijent otežava rad medija, ali bi državni organi svojim primjerom trebalo da pokažu da razumiju ulogu sedme sile u demokratskom društvu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: