SRD Budva smijenio Dragišića, ponovo imenovan Zenović

Kulminirala previranja u upravi Sportsko-rekreativnog centra Budva, predstavnik radnika podnio ostavku i pozvao sve članove Odbora direktora da isto učine jer nijesu sposobni da riješe probleme

18112 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Previranja u Odboru direktora (OD) opštinske firme Sportsko-rekreativni centar Budva juče su kulminirala, kada su tri člana iz redova Demokrata i SNP-a, Zagorka Jelušić, Duško Stojanović i Isidora Jovanović, održali hitnu elektronsku sjednicu na kojoj su smijenili dosadašnjeg predsjednika OD Ljuba Dragišića, te za v. d. direktora imenovali Martina Zenovića, kadra Demokrata.

Ranije juče, Dragišić je, nakon što je predstavnik radnika u OD Srđan Pribilović podnio ostavku te pozvao sve članove da isto učine jer nijesu sposobni da riješe probleme, obavijestio Sekretarijat za društvene djelatnosti da Odbor direktora u tom sazivu više ne postoji. Dragišić je krajem juna, na sjednici Odbora direktora, dobio podršku Odbora direktora za smjenu Zenovića, zbog, kako je obrazloženo, nenamjeskog trošenja novca i lošeg upravljanja formom.

Loši međuljudski odnosi u ovoj firmi i podjele među zaposlenima, sve su prilike, tek će sada kulminirati.

”Na hitnoj sjednici Odbora direktora je bila zakazana inicijativom većine članova, i koja se održala elektronski putem, većinom glasova imenovan za v. d. izvršnog direktora Martin Zenović, koji je ujedno bio i jedini predloženi kandidat. Razriješen je dosadašnji predsjednik odbora Dragišić, na inicijativu većine članova Odbora direktora, shodno Zakonu o privrednim društvima. Odluka je bila u interesu zaposlenih i društva da bi zaposleni radnici primili svoje zarade u što kraćem roku. Razloge za razrješenje za predsjednika odbora direktora je konstantna opstrukcija izbora v. d izvršnog direktora više od dva mjeseca. Shodno zakonu, v. d je morao biti imenovan na sjednici na kojoj je razriješen izvršni direktor, što nije učinjeno, takođe nije omogućeno diretktoru da do izbora v. d. vrši poslove izvršnog direktora shodno zakonu. Predsjednik je donio odluku 24. juna kojom je sam sebe ovlastio da obavlja poslove izvršnog direktora do imenovanja novog, što je suprotno zakonu”, saopšteno je “Vijestima” nakon elektronske sjednice.

Za predsjednika Odbora imenovana je Zagorka Jelušić.

Sekretarijat za društvene djelatnosti zatražio je da se izvrši revizija poslovanja SRC Budva pod upravom Zenovića u proteklih četiri godine, te uputio zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da uđe u ovu firmu.

Dragišić je prošlog čevrtka prekinuo posljednju sjednicu Odbora direktora, jer nije dozvolio da članica Odbora Jovanovićeva, koja jedina nije prisustvovala, glasa elektronski, već isključivo putem video poziva, zbog ranijih nerugularnosti koje su se dešavale.

”Na sjednici Odbora direktora održanoj 2. septembra u prisustvo predsjednika Odbora Dragišića, članova, Jelušićeve i Stojanovića, te zapisničarke Danijele Majić, predložio sam da zbog nemogućnosti da izaberemo v. d. direktora na posljednje tri sjednice podnesemo ostavke svi na članstvo u OD i prepustimo osnivaču (Opština Budva) da izabere novi odbor i v. d. direktora kako ne bi radnici SRC Budva koje predstavljam i dalje trpjeli štetu zbog naše nesposobnosti, a možda zato što i po Statutu članovi Odbora treba da se biraju iz reda stručnjaka iz raznih struka, a mi to očigledno nijesmo i nemamo kapaciteta da riješimo problem, na te moje riječi članica Odbora, Zagorka Jelušić mi je predložila da ja podnesem ostavku, što ovim putem činim”, piše u ostavci koju je Pribilović dostavio predsjedniku Odbora direktora.

Dragišić je pismeno obavijestio Sekretarijat za društvene djelatnosti, pozivajući se na član 171 stav 7 Zakona o privrednim društvima da Odbor direktora SRC “Budva” u ovom sazivu prestaje sa radom i više ne postoji.

On je istakao da sjednice po zakonu i Statutu zakazuje predsjednik Odbora, a rok za zakazivanje sjednice na osnovu zahtjeva člana OD je 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

”Tek poslije 30 dana, ako predsjednik ne zakaže sjednicu, član koji je predložio može da zakaže sjednicu, bez predsjednika Odbora”, naglasio je Dragišić.

On je upozorio da ukoliko Sekretarijat dozvoli održavanje elektronske sjednice, to bi proizvelo dalje kršenje zakona.

”U kratkom periodu obavljao sam dužnost u SRC Budva po zakonu i Statutu, a član 171 stav 7 Zakona o privrednim društvima je izričit da podnošenjem ostavke jednog člana Odbora direktora prestaje mandat tom Odboru i da se novi bira u roku od 60 dana”, napisao je Dragišić.

Dragišić je naveo da se prije nego što je uputio dopis i pozvao se na zakonske odredbe da Odbor više ne postoji, konsultovao sa v. d. generalne direktorice Direktorata za industrijski i regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomskog razvoja Renatom Milutinović.

Bonus video: