Šta piše u zahtjevu za "vraćanje Cetinjskog manastira CPC"

U pitanju je zahtjev grupe od više od 600 potpisnika koji je podnijet parlamentu Prijestonice još 6. jula

13749 pregleda 92 reakcija 92 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock

Sjednica Skupštine Prijestonice, na čijem dnevnom redu je, između ostalog, građanska inicijativa za "vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi", zakazana je za 14. septembar.

Cetinjski list prenosi da je u pitanju zahtjev grupe od više od 600 potpisnika, koji je podnijet parlamentu Prijestonice još 6. jula.

U obrazloženju, u koje Radio Cetinje ima uvid, navodi se da bi se ispunjavanjem inicijative, kroz usvajanje legitimne odluke lokalnog parlamenta, uspostavilo poštovanje Ustavom garantovanih ljudskih prava, kao i ispravljanje istorijske nepravde.

Zahtjev, koji temelje na peticiji koju je potpisalo tri odsto punoljetnih građana s pravom glasa, upućen je parlamentu, odnosno predsjednici parlamenta Dejani Dizdar.

Potpisnici peticije i zahtjeva ističu da su svetinju čije vraćanje CPC-u traže, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci ili dio predaka potpisnika te inicijative, „da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vjernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima naše Prijestonice.“

I ne samo to. Dosadašnji i sadašnji korisnik Cetinjskog manastira, umjesto hrišćanske ljubavi i sloge, poštovanja i uvažavanja Cetinjana i Crnogoraca i njihovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom države Crne Gore i Univerzalnom deklaracijom Organizacije Ujedinjenih nacija, ovu svetinju zlupotrebljava i devastira, a ona mu služi za raspirivanje podjela, izazivanje sukoba i širenje mržnje među vjernicima i građanima - stoji u inicijativi upućenoj parlamentu Prijestonice.

U zahtjevu se navodi da je na osnovu lista nepokretnosti 951, KO Cetinje, Cetinjski manastir „Sveti Petar“ svojina Prijestonice u obimu prava 1/1.

Potpisnici peticije traže od cetinjskog parlamenta da na osnovu građanske inicijative iskazane u propisanoj proceduri donesu konkretnu i legitimnu odluku.

"Ispunjavanjem našeg zahtjeva uspostavlja se mir, sloga, međusobno poštovanje, hrišćanska ljubav, razum, istina, čuvanje ljudskih prava i uspostavlja čitav jedan vijek, pogažena istorijska pravda", zaključuje se u obrazloženju podnosilaca zahtjeva koji je proslijeđen Radio Cetinju.

Krajem jula, podsjeća Cetinjski list, mitropolit CPC Mihailo je izjavio da je ta crkva podnijela zahtjev opštinskim vlastima Cetinja da im omoguće da služe u Cetinjskom manastiru.

Mihailo je rekao da je crkvena imovina nezakonito upisana na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), stečena s pozicije sile, zloupotrebom političke moći, na nezakonit način i da nije njeno zakonito vlasništvo.

"Očekujemo da nam dozvole i da se stolica Svetoga Petra cetinjskoga napokon vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ona duhovna okosnica crnogorske države", kazao je Mihailo.

Tu imovinu, kako je naveo, čini površina veća od 12 kvadratnih kilometara zemljišta i većina od oko 650 crkava i skoro svi manastiri.

"Vlasti moraju da je vrate u državno vlasništvo i dozvole da na oltarima naših crkava služi svještenstvo Crnogorske crkve, dok se crnogorsko crkveno pitanje ne riješi na pravedan način i Crnogorska crkva dobije status domicilne", rekao je Mihailo.