Mještani Botuna organizovaće veliki zbor: Od ekologa žele stav o kolektoru

Sastanku bi, kako su saopštili, prisustvovali i stanovnici Dajbaba, Ljajkovića, Srpske, Lekića, Grbavaca i Kokota
0 komentar(a)
Botun zbor, Foto: Borko Ždero
Botun zbor, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 11.11.2017. 17:51h

Mještani Botuna u narednom periodu organizovaće sastanak posvećen najavi izgradnje uređaja za prečišćavanje voda u tom selu, a kojem bi prisustvovali i stanovnici Dajbaba, Ljajkovića, Srpske, Lekića, Grbavaca i Kokota.

“Javljaju nam se mještani tih naselja, traže da se organizuje sastanak, da bismo vidjeli šta nam je činjeti, povodom najave izgradnje kolektora. Smatramo da lokalna zajednica treba da učestvuje u procesu odlučivanja, iako to do sada nije bilo tako”, saopšteno je iz Odbora za zaštitu životne sredine Botuna.

Istakli su da lokalna zajednica mora da učestvuje u procesu, a na to obavezuje i Arhuska konvencija, koju su predstavnici Vlade potpisali u septembru ove godine u Budvi.

Kako su objasnili, na taj sastanak bi pozvali predstavnike ekoloških organizacija i druge, koji bi iznijeli svoj stav o izgradnji postrojenja u Botunu.

“Želimo da čujemo i šta misle i oni o namjeri izgradnje uređaja. Na prošlom sastanku su bili predstavnici 'Vodovoda i kanalizacije', koji su iznijeli svoje stavove i kazali da to postrojenje nije zagađivač, a mi sumnjamo da je to tako”, istakli su iz Odbora.

Mještani Botuna poručili su na nedavnom zboru da su protiv izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u njihovom naselju, jer smatraju da će ionako devastirana životna sredina da bude još više uništena.

Istakli su da će se protiv toga boriti svim zakonskim sredstvima, ali i živim štitom, jer su ih stručnjaci uvjeravali i prije gradnje Kombinata aluminijuma da će sve biti u redu, ali da je sada to područje crna ekološka tačka.

Naglasili su, da se opet ponavlja ista priča, kao i kod Kombinata aluminijuma, ali da više ne vjeruju u bajke.

Mještani tvrde da je ispust planiran u neposrednoj blizini imanja, a da je prilikom planiranja projekta izostala javna komunikacija sa građanima, sa aspekta uticaja na životnu sredinu, pogotovo što je crna ekološka tačka.

Međutim, direktor „Vodovoda i kanalizacije” Vladan Vučelić tvrdi da je to lokacija, koju su odabrali stručnjaci i da su sve studije prepoznale to mjesto kao najbolje.

“Jer je tu najniža tačka i gravitaciono se može sve tu dovoditi. Ne može poplaviti, nalazi se 1.600 metara od centra Botuna i otprilike toliko od Dajbaba”, naveo je Vučinić.

Bonus video: