Prinudna naplata vode podgoričkim školama

Vaspitno-obrazovne ustanove u Podgorici duguju 84.926 eura za vodu za period od aprila do jula

6829 pregleda 7 komentar(a)
Prinudnom naplatom obuhvaćene su ustanove koje duguju četiri i više računa (ilustracija), Foto: Podgoricko kulturno ljeto
Prinudnom naplatom obuhvaćene su ustanove koje duguju četiri i više računa (ilustracija), Foto: Podgoricko kulturno ljeto

Podgoričko preduzeće “Vodovod i kanalizacija” prinudno naplaćuje račune za utrošenu vodu vaspitno-obrazovnim ustanovama.

To je “Vijestima” potvrđeno iz Glavnog grada, dok iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) nijesu odgovarali na pitanja.

Prema informacijama iz Glavnog grada, podgoričke vaspitno-obrazovne ustanove za period od aprila do jula, po osnovu neplaćenih računa za utrošenu vodu duguju 84.926,46 eura, zbog čega je i pokrenut postupak prinudne naplate.

”Kada je u pitanju naplata računa za vodu, obavještavamo Vas da prema svim pravnim licima koja imaju dva, kao i prema svim fizičkim licima koji imaju više uzastopno neizmirenih računa za vodu, preduzeće ‘Vodovod i kanalizacija’ Podgorica preduzima mjere prinudne naplate i to, privremeno uskraćivanje isporuke vode ili podnošenje prijedloga za izvršenje. Svi dužnici prvo bivaju kontaktirani i više puta, zatim se šalje opomena upozorenja o pokretanju postupka prinudne naplate. Svima koji se i nakon isteka roka navedenog u dobijenoj opomeni ne jave nadležnoj službi Vodovoda, slijedi isključenje sa vodovodne mreže ili utuženje. U konkretnom slučaju, kada je riječ o vaspitno-obrazovnim ustanovama, prinudnom naplatom obuhvaćene su ustanove koje duguju četiri i više računa”, precizirali su iz Glavnog grada.

Ističu da su i u prethodnom periodu, sve vaspitno-obrazovne ustanove, koje su u decembru 2020. godine, odnosno aprilu 2021. godine ispunjavale kriterijum za utuženje (četiri i više neplaćenih računa), date na prinudnu naplatu.

Iz Glavnog grada još poručuju da “nijesu posebno naložili niti urgirali da se naplate potraživanja od vaspitno-obrazovnih ustanova.

”Niti je to ikada bila praksa”, poručuju iz gradske administracije na čijem je čelu Ivan Vuković.

Napominju da se svim korisnicima usluga, na ime sakupljanja, transporta i deponovanja komunalnog otpada, kao i po osnovu utroška vode, ispostavljaju se mjesečne fakture.

”Dakle, Glavni grad ne daje nalog privrednim društvima čiji je osnivač za izdavanje faktura, već to predzeća rade redovno, a po prethodno utvrđenoj proceduri. ‘Praksa’ naplate računa za izvršene usluge utvrđena je pozitivnim zakonskim propisima i jednako važi za sva pravna i fizička lica. Po ustaljenoj praksi vaspitno-obrazovne ustanove periodično izmiruju svoje obaveze po ovom osnovu, tako da preduzeće ‘Čistoća’ sa ovom kategorijom korisnika usluga nema posebnih problema. Ističemo da Čistoća d.o.o. uvijek blagovremeno reaguje ukoliko pojedini korisnici kasne sa izmirenjem svojih obaveza, bez izuzetka. Dug vaspitno-obrazovnih ustanova po osnovu izvršenih usluga sakupljanja, transporta i deponovanja komunalnog otpada, na dan 7.09.2021. iznosi 52.647,51 eura. Budući da mjesečno zaduženje pomenutih ustanova iznosi 9.705,66 eura, prosječan period dugovanja je oko pet mjeseci, što je u okviru tolerancije, imajući u vidu da se plaćanje vrši periodično tj. uglavnom polugodišnje”, zaključuju iz Glavnog grada.

Iz resora Vesne Bratić nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa dugovanjima podgoričkih škola.

Bonus video: