Stare tvrđave sada bliže turistima

FAM tura je namijenjena za sve zainteresovane novinare, putopisne blogere, influensere iz oblasti turizma, kao i predstavnike turističkih agencija koji žele da se upoznaju sa novom kulturno-turističkom rutom, a koja interpretira evropsku kulturnu baštinu i nasljeđe iz srednjovjekovnog i austrougarskog perioda

4584 pregleda 3 komentar(a)
Austrougarska tvrđava Goražda u blizini Tivta, Foto: fort-net.org
Austrougarska tvrđava Goražda u blizini Tivta, Foto: fort-net.org

Crna Gora je dobila novi turistički proizvod - tzv. FORT NET tematske staze, koje su osmišljene kroz projekat “Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori”, u okviru IPA prekograničnog programa Crna Gora - Bosna i Hercegovina.

Tim povodom do kraja mjeseca biće organizovane dvije tzv. FAM ture za upoznavanje ovih tematskih staza od kojih se jedna nalazi na teriotoriji Crne Gore (prvenstveno u planinskom zaleđu Boke i unutar samog zaliva), a druga na teritoriji BiH u zapadnoj Hercegovini.

FAM tura je namijenjena za sve zainteresovane novinare, putopisne blogere, influensere iz oblasti turizma, kao i predstavnike turističkih agencija koji žele da se upoznaju sa novom kulturno-turističkom rutom, a koja interpretira evropsku kulturnu baštinu i nasljeđe iz srednjovjekovnog i austrougarskog perioda.

Događaj će se organizovati u dva modula, jedan u Zapadnoj Hercegovini (13-16.septembra) i drugi u Crnoj Gori (20-23.septembra), a učesnici mogu odabrati koji modul žele da isprate. Za vrijeme održavanja modula, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa bogatim nasljeđem, atraktivnim lokalitetima i novim pješačkim stazama koje čine turistički proizvod kreiran kroz ovaj projekat.

Organizatori FAM ture su projektni partneri - Grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore.

Što se novih FORT NET tematskih turističkih staza u Crnoj Gori tiče, one obuhvataju obilazak nekoliko tematskih puteva nazvanih “Tvrđave i vrhovi Krivošija”, “Tvrđave iznad Perasta i Risna”, “Čuvari planinskih prevoja”, “Vojni grad Crkvice” i “Pet moćnih tvrđava”, a koje se nalaze na području sjeverozapadnog zaleđa Boke, ili u samom zalivi, odnosno na poluostrvu Luštica.

Tokom dva dana trajanja predstojeće FAM ture za novinare i turističke poslenike, krajem mjeseca kojima će ove staze biti zvanično inaugurisane, učesnici će biti u prilici da, u najvećoj mjeri pješačeći dobro markiranim stazama i putevima koje je u zaleđu Boke u drugoj polovini 19. i prvim decenijama 20.vijeka izgradila Austro-Ugarska, obiđu prevoj Grkavac i vidikovac Ledenice, obiđu stare austrougarske tvrđave Šanik, Vranovo brdo, Kom, Stražnik i Dvrsnik u sjeverozapadnom dijelu zaleđa Boke, odnosno tvrđave Vrmac i Goražda u istočnom dijelu zaliva, te tvrđave Luštica, Kabala i Grabovcac na luštičkom poluostrvu.

Obići će i nekadašnji vojni logor - odnosno čitav nekadašnji mali grad koji je Austro-Ugarska bila napravila na Crkvicama, Grahovo, odnosno Bigovu, te se upoznati se sa drugim manje poznatim zanimljivostima i atrakcijama ovog regiona na kojem je nekada funkcionisao kompleksan fortifikacioni i odbrambeni sistem austrougarske “Primorske tvrđave Boka Kotorka” kako je bilo njegovo zvanično ime.

U BiH ture pored ostaloga, obuhvataju posjete Širokom brijegu, starom gradu Kruševac i kanjonu rijek Lištice, posjete Franjevačkoj galeriji u Širokom brijegu, starog grada Blagaja i izvora rijeke Bune, obilazak starog grada Počitelja, tvrđave hercega Stjepana Kosače, Arheološkog muzeja Humac, rimskog vojnog logora u Humcu, vodopada Kravica, rimskog kompleksa Mogorjelo kod Čapljine i starog grada Vidoškog kod Stoca.

Ukupna vrijednost “FORT-NET” projekta je 470.000 eura, od čega Evropska Unija obezbjeđuje 400.000 eura.

Bonus video: