Uhvaćena lutajuća goveda sa teritorije Tivta besplatno ustupljena zatvoru

Lokalna uprava je u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je od početka maja do sada sprovela nekoliko akcija u kojima je na području nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranzo, uhvaćeno ukupno 34 goveda

10344 pregleda 49 reakcija 11 komentar(a)
Divlja goveda na bivšem poljoprivrednom dobru, Foto: Opština
Divlja goveda na bivšem poljoprivrednom dobru, Foto: Opština

Opština Tivat predaće Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu ukupno 34 grla goveda koja su do sada uhvaćena u nekoliko akcija sprovedenih na području Mrčevca i Gradiošnice.

Riječ je o dijelu grla krupne stoke koju jedan broj nesavjesnih farmera sa područja Kavča, pušta da slobodno lutaju tim dijelom oštine i padinama brda Vrmac.

Taj dugogodišnji problem pričinjava veliku štetu mještanima jer poludivlja stoka upada u njihova dvorišta, bašte, vinograde i maslinjake, izaziva saobraćajne udese kada krave lutaju po magistrali, a u potencijalnoj opasnosti su i turisti koji koriste izletničke staze po Vrmcu jer među poludivljom stokom ima i dosta agresivnih bikova.

Lokalna uprava je u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je od početka maja do sada sprovela nekoliko akcija u kojima je na području nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranzo, uhvaćeno ukupno 34 goveda.

Ona su nakon toga, sprovedena u veterinarski karantin u Spužu. U skladu sa Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, Opština je potom u nekoliko navrata objavljivala i oglase pozivajući vlasnika uhvaćene stoke da se javi i preuzme ta grla, ali sa njima i odgovornost za štetu koju su ona pričinila drugim građanima i samoj Opštini. Do sada se međutim, niko nije javio i identifikovao kao vlasnik sporne stoke koja nije ni obilježena po zakonu.

U odluci o predaji u posjed ove stoke UIKS-u koja je pripremljana za predstojeću sjednicu SO Tivat, stoji da predajom ova 34 grla u posjed upravi spuškog zatvora, prestaju i obaveze Oštine prema UIKS-u “koje se odnose na dosadašnje neisplaćene i buduće troškove smještaja, čuvanja i ishrane predmetne stoke”.

Prva grla koja su uhvaćena u Tivtu na imanju UIKS-a su u karantin smještena još 8. maja i od tada teku i troškovi za njihov smještaj, čuvanje i ishranu koje snosi Opština, a koji u prosjeku iznose po 3,42 eura po grlu dnevno.

Do sada nije bilo zainteresovanih ni za kupovinu tih grla koje je Opština, u skladu sa zakonom, oglasila za prodaju, nakon što se nije javio njihov pravi vlasnik.

Stoga je, da Opština ne bi trepjela dodatnu finansijsku štetu plaćajući preko 116 eura svakog dana za čuvanje stoke koja nema zvaničnog vlansika, odlučeno da se uhvaćena grla ustupe UIKS-u koji će dalje sa njima raspolagati.

Bonus video: