Otrov stavljali u meso, salamu, kobasicu...

Otrov nije opasan samo po životinje već i po djecu

16155 pregleda 43 reakcija 16 komentar(a)
Posuti otrov u Nikšiću, Foto: Korina Animals
Posuti otrov u Nikšiću, Foto: Korina Animals

U Nikšiću nije rijetkost da se truju životinje, pa čak i u užem dijelu grada, a ta praksa je nastavljena i ovih dana.

Trovanje je počelo u subotu 4. septembra, kada je u Njegoševoj ulici otrovan vlasnički pas koji je uginuo. Pored njega, uginula su još tri psa, a određeni broj je nestao, pa nevladine organizacije koje se bave zaštitom životinja ne znaju da li su i ti psi otrovani i mrtvi.

Kako su “Vijestima” kazali građani koji su naišli na otrovane pse, uglavnom je, prema njihovim riječima, riječ o pesticidima, mada ima i mišomora. Otrov je stavljan u mljeveno meso, salamu, kobasicu… Ako se uzme u obzir kratak vremenski period trovanja na različitim lokacijama, sumnjaju da je riječ o organizovanom trovanju.

”Otrovi su pobacani po centru, oko hotela, skvera, u kvartu kod bolnice, kod jedne osnovne škole… Ubiše mučki sve pse koji godinama borave na ovim lokacijama. Skoro svi su sterilisani i vakcinisani, bezopasni, omiljeni, hranjeni i njegovani od većine stanara. Mnogi sumnjaju da se ovo radi namjerno jer je to jedan od najlakših načina da se riješe uličnih pasa. Da li je to poremećen pojedinac ili grupa - ne znamo. Mi građani ne možemo ništa bez policije. Treba ispitati ima li u blizini kamera, ko kupuje te otrove u poljoprivrednim apotekama”, kazala je jedna čitateljka “Vijesti”.

Kako je istakla, otrov nije opasan samo po životinje već i po djecu, pa se plaši da bi posledice mogle da budu mnogo gore od trenutnih.

Ostavljali hranu punu otrova
Ostavljali hranu punu otrovafoto: Korina Animals

”Organi prva dva psa su izvađeni po nalogu tužilaštva i predati Centru za ekotoksikološku analizu u Podgorici na dalju obradu, kako bi se saznalo više pojedinosti o supstanci od koje su psi uginuli. Ovo, nažalost, nije usamljen slučaj, već smo u proteklih nekoliko godina u više navrata bili svjedoci ovakvih događaja u užem jezgru grada. I nakon četiri godine, građani nakon izviđaja policije otrov nepoznatog sastava uklanjaju sami uz pomoć rukavica i kesa. Počinioci su i dan-danas nepoznati, što im daje vjetar u leđa da nastave sa svojim aktivnostima”, istakli su iz “Korina Animal”.

Oni su od Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću tražili da se izuzmu snimci sa svih dostupnih video nadzora na lokacijama na kojima su životinje ili otrov pronađeni.

”U budućnosti će se takođe morati raditi na izradi protokola o postupanju svih nadležnih tijela u slučajevima trovanja životinja. Dok po ko zna koji put beznadežno čekamo da se nađu počinioci ovog užasnog djela, koristimo ovu priliku da još jednom uputimo apel nadležnim organima da se konačno ozbiljnije pozabave dugogodišnjim problemom trovanja životinja u Nikšiću”, poručili su iz te NVO.

Kako su kazali “Vijestima” obaviješteni su od rukovodioca ODT Nikšić Željka Pejovića, da će tužilaštvo učiniti sve da razjasni ova djela, dok su dežurni tužioci u trovanjima od subote 4. septembra naložili izuzimanje snimaka sa video-nadzora sa lokacija u blizini.

Bonus video: