Dragišić: Elektronska sjednica Odbora direktora SRC "Budva" bila nezakonita

Dragišić je naveo da su svi novi radnici zaposleni tokom izborne godine i kovid krize

5700 pregleda 3 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Odbora direktora, Foto: Vuk Lajović
Sa jedne od ranijih sjednica Odbora direktora, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Odbora direktora Sportsko rekreativnog centra Budva Ljubo Dragišić poručio je da je elekteronska sjednica tri člana odbora na kojoj su ga smijenili nelegalna , te da su i pored upozorenja da vrše krivično djelo je održali te na imenovali za v.d. direktora Martina Zenovića.

"Odlukom Skupštine opštine Budva u martu je imenovan Odbor direktora SRC Budva DOO. Na konstitutivnoj sjednici sam izabran za predsjednika Odbora. Iako sam čuo dosta o problemima u funkcionisanju bazena odnosno SRC Budva nisam vjerovao dok nismo počeli sa radom. Da nešto neće ići kako treba video sam od početka jer je naš upis u CRPS trajao neuobičajeno dugo, a bez upisa nismo mogli da počnemo da radimo legalno. Na prvoj sjednici su nas čekala krucijalna dokumenta za firmu, Izvještaj o radu, finansijski Izvještaj i plan rada za narednu godinu. Samim uvidom u ponuđena dokumenta bilo je jasno cijelom Odboru da je situacija u preduzeću katastrofalna. Po finansijskom iskazu minus za 2020. je preko 80.000 eura. Daljim uvidom došli smo do saznanja da je Opština Budva u potpunosti ispoštovala isplatu budžetom predviđena sredstva. Po prethodnom finansijskom planu (za 2020.) izvršni direktor SRC Budva je predvidio i tražio 612.000 eura, Opština toliko odobrila i isplatila. Ne bi to bilo čudno da gubitak, odnosno dugovi preduzeća nisu porasli i sada iznose preko 350.000eura”, naveo je Dragišić u reagovanju.

Kako ne dodao tražili su objašnjenje od direktora Zenovića kako je to moguće, ali, nije htio da da nikakvo pojašnjenje.

"U planu rada i finansijskom planu takođe se ne nudi rješenje izlaska i krize i regulisanja dugova. Osim ovih najvažnijih stvari moram napomenuti da nijedan akt u preduzeću nije bio usklađen sa Zakonom o radu iz 2019. i dopunama iz 2020. ( jedino smo mi kao Odbor uradili jedino što smo mogli, donijeli Poslovnik o radi Odbora direktora, koji je usklađen sa Zakonom ), nije se poštovala Odluka predsjednika Opštine Budva o korišćenju službenog automobile itd… Zbog svega navedenoga nismo mogli prihvatiti planska i finansijska dokumenta i u skladu sa Zakonom o privrednim društvima ( na sjednici Odbora 14.05.2021 . ) smo donijeli određene Odluke i Zaključke. Tada počinje ponovo opstrukcija rada Odbora direktora, najčešće nedolaskom na zakazane sujednice tj. ne davanjem kvoruma za rad. Na prvoj sledećoj sjednici Odbora direktora ( 24.06.2021.) smo po Zakonu o privrednim društvima (član 174), kao i po Statutu Društva (članovi 40 i 42) donijeli Odluku o razrješenju Izvršnog direktora. Od dana razrešenja i prestanka radnog odnosa bivšeg izvršnog direktora Martina Zenovića (24.06.2021.g., odnosno 30.06.2021.g.) svakodnevno sam pokušavao da obavim preuzimanje tj. primopredaju u preduzeću i na taj način nastavimo da poslujemo normalno i vratimo se svakodnevnim obavezama i rješavanju nagomilanih problema”, istakao je Dragišić.

Podsjetio je da nijesu imali pečat, ključeve od kancelarije, ali ni osnovne mogućnosti za rad - maske, higijenska sredstva, kasni se sa obračunom PDV-a, a zakonski rok je do 15. u mjesecu, nisu se primale plate…

"U prilogu ovome je i dopis Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva kojim je naložena primopredaja dokumentacije i pečata društva, kao i ostale imovine kojom rapolaže preduzeće a čiji je osnovač Opština Budva (dopis br. 08-082/21-742 od 9.07.2021.) Kako je prošlo dosta vremena a stvari se nisu promijenile pokušao sam još jednom da zakažem sjednicu, izaberemo v.d. direktora I da preduzeće nastavi sa radom. U četvrtak 2.09.2021. smo se sastali u Opštini Budva i u prisustvu medija. Iako smo mali potreban kvorum za održavanje sjednice, ponovio se isti scenari, opstrukcija. Član Odbora iz redova radnika g-din Srđan Pribilović je predložio da svi podnesemo ostavke, da Osnivač izsabere nove članove, v.d. direktora i tako riješi situaciju koja je neizdrživa. Nije postojala volja za održavanjem sjednice, tako da je prekinuta, a Srđanov predlog nije ni razmatran. U petak (03.09.2021) dan poslije sjednice, dobio sam zahtjev za održavanje sjednice OD sa predloženim dnevnim redom i terminom održavanja ( 08.09.2021. ) Zakon predviđa ovakvu mogućnost i rok od 30 dana za zakazivanj, ali ne od strane člana Odbora nego od strane predsjednika. Ako predsjednik ne zakaže u predviđenom zakonskom roku sjednicu, onda član koji je dao zahtjev može da sazove sam sjednicu”, saopštio je Dragišić.

On je dodao da je član Odbora Srđan Pribilovič je podnio ostavku 7.septembra.

"Po Zakonu (član 171. Stav 7) je izričit da na taj način “pada" i čitav Odbor te da Osnivač mora izabrati novi Odbor direktora u roku od 60 dana. O svemu ovome sam obavijestio Osnivača, a predsjednik Opštine je po daljoj proceduri dao predlog o razrešenju Skupštini. I pored svega, pojedini članovi OD su održali sjednicu na kojoj nisu bili prisutni (dopisivali su se putem mejlova uz pomoć NN lica iz preduzeća) i na protivzakonit način izabrali smijenjenog i razriješenog direktora Martina Zenovića za v.d. direktora, što je u radnoj praksi nezapamćeno, ne postoji ni sličan slučaj”, naglasio je Dragišić.

Bonus video: