Bjelopoljac osvojio bronzu na Balkanskoj matematičkoj olimipijadi

"Veoma sam ispunjem što sam dobio nagradu. Imam više od četiri godine iskustva sa raznih takmičenja i prezadovoljan sam nastupom, jer mi je ovo prva nagrada na međunarodnom takmičenju"

6557 pregleda 18 komentar(a)
Amir Kolić, Foto: Privatna arhiva
Amir Kolić, Foto: Privatna arhiva

Bjelopoljac Amir Kolić osvojio je bronzanu medalju na 38. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, onlajn takmičenju učenika srednjih škola, koje je održano od 6. do 10. septembra.

Na takmičenju je učestvovalo više od 100 učesnika.

Takmičenje je, zbog epidemiološke situacije, umjesto na Kipru održano onlajn. Svaka država je, objašnjava Kolić, organizovala takmičenje iz svog glavnog grada, i to pod video nadzorom.

“Mene i još jednog učesnika iz Crne Gore (Davida Dedić), nadzirala su dva profesora iz Ispitnog centra i Prirodno matematičkog fakulteta u Podgorici”, priča Kolić.

Talentovani matemaričar je maturant Ujedinjenih svjetskih koledža u Mostaru, a prve dvije godine srednje škole završio je u bjelopoljskoj Gimnaziji “Miloje Dobrašinović”.

"Veoma sam ispunjen sam ovim priznanjem, jer se takmičim od 7 razreda osnovne. Imam mnogo godina iskustva i nadao sam se dobrom rezultatu, ali ne i bronzanoj medalji. Iako sam četiri godine učestvovao na raznim takmičenjima, domaćim i međunarodnim, ovo mi je prva medalja na internacionalnom takmičenju . Ranije sam i na Balkanskoj a i na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (oko 120 država) osvajao pohvale" , kazao je Amir.

Do odličnog uspjeha i bronzane medalje Amir došao osvojivši 19 od maksimalnih 40 bodova i nastavio sa odličnim nastupima na međunarodnim takmičenjima iz matematike.

Svoj dalji put obrazovanja Amir vidi na nekom od Američkih koledža.

"Planiram nakon srednje škole da upišem fakultet u Americi, zbog toga i završavam UWC školu, gdje su predavanja na engleskom jeziku. Takođe se nadam da ću se i sledeće godine takmičiti za Crnu Goru i potencijalno osvojiti još veći uspjeh", kazao je on.

Planira da studira da studira računarske nauke, i u budućnosti sebe vidi u bavljenju kriptografijom.

Inače, na takmičenju je učestvovalo više od 100 takmičara iz 11 zemalja, stalnih članica BMO (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kipar, Grčka, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Moldavija, Rumunija, Srbija, Turska) i sedam gostujućih zemalja (Azerbejdžan, Italija, Kazahstan, Kipar (B tim), Kirgistan, Uzbekistan i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Bonus video: