U Kolašinu održan međunarodni festival malih etno-grupa i solista

“Festival je opravdao velika očekivanja. Potvrđeno je brendiranje Kolašina kao svojevrsne crnogorske muzičke “etno-prijestonice”, sa akcentom na multikulturalnost”, saopštili su organizatori

5537 pregleda 119 reakcija 8 komentar(a)
Foto: NVU CIRTIP
Foto: NVU CIRTIP

Međunarodni festival malih etno-grupa i solista “Zmaj preleće s mora na Dunavu” održan je minula dva dana u Kolašinu. Intrepretirane su melodije svih krajeva Balkana, a nastupile su četiri grupe, koje su, tokom minulih godina, bile pobjednici negotinskog vokalnog takmičenja VEF-a.

Akademsko društvo za njegovanje muzike “Gusle” iz Kikinde, koje postoji od 1876. godine, nastupilo je sa dijelom Velikog narodnog orkestra i ženskom pjevačkom grupom. Izvodili su aranžmane Zorana Petrovića, kao i tradicionalne pjesme svih etničkih grupa sa prostora Srbije.

Etno-grupa “Simonida” iz Nevesinja prezentovala je bećarce i pjesme “na bas” iz Hercegovine, ali i obrade popularnih tradicionalnih melodija. Etno-ansambl “Kult” iz Kraljeva koji čine nekadašnji učenici i studenti etno-smjerova, pored pjevanja, popularizovao je svirku na instrumentima poput gajdi, kavala i tambure.

festival etno pjevanja
foto: NVU CIRTIP

Ženska pjevačka grupa “Đude” iz Kolašina pokazala je sve bogatstvo crnogorskog muzičkog nasljeđa. Kolašinske su i ovog puta dokazale da vladaju i različitim pjevačkim stilovima. Pridružila im se i muška pjevačka grupa KUD-a “Mijat Mašković”, izvodeći pjesme sa crnogorskog primorja.

festival etno pjevanja
foto: NVU CIRTIP

Festival je organizovalo NVU CIRTIP, uz podršku podršku Opštine Kolašin , a u partnerstvu sa Centrom za kulturu i KUD-om “Mijat Mašković”.

“Festival je opravdao velika očekivanja. Potvrđeno je brendiranje Kolašina kao svojevrsne crnogorske muzičke “etno-prijestonice”, sa akcentom na multikulturalnost”, saopštili su organizatori.

festival etno pjevanja
foto: NVU CIRTIP

Manifestaciju je predsjednik Opštine Milosav Bulatović. On je naglasio značaj nematerijalnog nasljeđa i njegove naučne, institucionalne, ali i turističke valorizacije, “s obzirom na epitet Kolašina kao centra u intenzivnom razvoju”.

Bonus video: