Savjet: Nema opravdanja za prekomjernu upotrebu hemijskih sredstava

Savjet uputio hitnu preporuku ministru unutrašnjih poslova da se založi da se, o trošku Vlade, a u saradnji sa službama Prijestonice Cetinje, pristupi detaljnijem čišćenju i dekontaminaciji svih javnih površina

10499 pregleda 769 reakcija 47 komentar(a)
Sa protesta na Cetinju, Foto: Luka Zeković
Sa protesta na Cetinju, Foto: Luka Zeković

Prekomjerna upotreba hemijskih sredstava na Cetinju 5. septembra, ne može se opravdati višim ciljevima i predstavlja odsustvo humanosti i poštovanja ljudskog dostojanstva, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je, kako je saopšteno iz tog tijela, postupajući po pritužbi građanke Zorke Zoje Vidove Ivanović, razmotrio postupanje policijskih službenika na demonstracijama na Cetinju, 5. septembra 2021. godine, organizovanim povodom ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Navodi se da se Ivanović (1989), menadžerka sa Cetinja, preko aktivista Crnogorskog helsinškog odbora, obratila sa Savjetu i ukazala na svoje iskustvo sa dejstvom suzavca u tom gradu.

Ona je u pritužbi precizirala da se njen sin, koji ima godinu i sedam mjeseci, 10. septembra, oko dva minuta igrao lopticom na gradskom trgu i stavio je u usta, nakon čega je počeo da plače, da se crveni, da suzi i da kija, što je trajalo 15 minuta.

„Naglasila je da se to sve dešava pet dana nakon bacanja suzavca na toj lokaciji. Kako joj je rođena sestra ljekarka, nije zatražila medicinsku pomoć već se sa njom konsultovala“, kaže se u saopštenju Savjeta.

Navodi se da je Ivanović zatražila da se provjeri postupanje policije tog dana na Cetinju, da li je došlo do prekoračenja ovlašćenja u pogledu korišćenja hemijskih sredstava, da li je trenutno bezbjedno i da li treba naložiti detaljnije čišćenje javnih površina.

Ivanović je, kako su kazali iz Savjeta, zahtijevala da u postupku građanske kontrole policije bude navedena pod punim identitetom.

Iz Savjeta podsjećaju da su, na vanrednoj sjednici od 5. septembra, ocijenili da je prilikom intervencija policije na Cetinju, na različitim lokacijama, došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava.

Savjet je konstatovao da se prekomjerna upotreba hemijskih sredstava odrazila na zdravlje i redovan život i onih građana Cetinja koji nijesu učestvovali u javnim okupljanjima.

„Prekomjerna upotreba hemijskih sredstava, koju više gotovo ne spore ni visoki zvaničnici Vlade Crne Gore, ne može se opravdati višim ciljevima i predstavlja odsustvo humanosti i poštovanja ljudskog dostojanstva“, poručili su iz Savjeta.

Kako su kazali, prekomjerna upotreba hemijskih sredstava na Cetinju negativno se odrazila i na zdravlje životinja, kako onih na farmama, vlasničkih kućnih ljubimaca i životinja koje su napuštene i na ulici, pri čemu je određeni broj njih usljed toga i uginuo.

Savjet je uputio hitnu preporuku Ministru unutrašnjih poslova da se založi da se, o trošku Vlade, a u saradnji sa službama Prijestonice Cetinje, pristupi detaljnijem čišćenju i dekontaminaciji svih javnih površina.

„Uključujući i zelene površine, a na kojima je, ili u blzini istih, djelovala policija upotrebljavajući prekomjernu upotrebu CS gasa i drugih hemijskih sredstava“, dodaje se u saopštenju.

U Savjetu smatraju da će to biti prvi u nizu drugih ozbiljnih koraka koji su potrebni za smirivanje javnosti i povratak povjerenja.

Bonus video: