Herceg Novi: Dan primirja obilježen polaganjem cvijeća na Savini i Ilinici

Polaganju cvijeća ove godine je prisustvovala i francuska državljanka Martin Šoker, čiji djed je bio borac na Solunskom frontu
106 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2017. 16:59h

U znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svjetskom ratu u Herceg Novom je je polaganjem cvijeća na spomenik strijeljanim rodoljubima 1914-1916. kod manastira Savina i na spomen obilježje na Ilinici obilježen Dan primirja.

Polaganju vijenaca na Savini prethodio je parastos u manastiru svim poginulim i stradalim za slobodu, kojem su prisustvovali predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Bigović sa saradnicima, generalni konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Slobodan Bajić i konzul Zoran Dojčinović i Nebojša Rašo iz udruženja Srpski soko Herceg Novi.

"Obilježavanjem Dana primirja mi odajemo počast svim žrtvama, kako pripadnicima oružanih snaga, tako i civilima nevino postradalim u Prvom svjetskom ratu. Takođe, želim da istaknem činjenicu da su se u Prvom svjetskom ratu Srbija i Crna Gora zajedno borile protiv okupatora. Svi slobodoljubivi građani Srbije i Crne Gore sa ponosom se sjećaju svojih predaka koji su svojom krvlju i životima oslobodili naše države i dali veliki doprinos slobodi svih građana porobljene Evrope“, kazao je Bajić i poručio da je naša obaveza odavanje dužne pošte stradalima za slobodu jer sjećajući se tradicije predaka, gradimo modernu budućnost naših država.

Predstavnici Opštine i nevladine organizacije „Avenir“, koja njeguje francuski jezik i kulturu u podne su tradicionalno položili cvijeće na spomen obilježje francuskim vojnicima palim u Napoleonovim ratovima u Boki Kotorskoj, koje su na Ilinici iznad Herceg Novog svojim sunarodnicima podigli francuski vojnici koji su se borili u Prvom svjetskom ratu.

Ispred Opštine Herceg Novi cvijeće je položila savjetnica predsjednika Tamara Vujović.

Svetlana Čolak Antić iz nevladine organizacije „Avenir“ istakla je da je Dan primirja praznik Francuske, ali i dan kada se širom Evrope i u drugim dijelovima svijeta odaje počast milionima poginulih u Prvom svjetskom ratu, sa porukom da rata više ne bude.

"Sjećanje na poginule obaveza je svih generacija koje uživaju u dobrobitima slobode. Ujedno, to je poruka svima, a naročito mladima koji sada stasavaju, da uvijek moraju imati na umu vrijednosti mira jer suština civilizacije počiva u razvoju humanizma, a ne samo modernih tehnologija“, kazala je Čolak Antić.

Polaganju cvijeća ove godine je prisustvovala i francuska državljanka Martin Šoker, čiji djed je bio borac na Solunskom frontu.

Galerija

Bonus video: