Njemci traže da im Podgorica vrati skoro milion i po eura

Na prostoru u okviru DUP-a “Nova varoš”, površine od preko 3.000 metara kvadratnih, trebalo je da bude izgrađena ambasada i rezidencija ambasadora Njemačke

53996 pregleda 105 reakcija 78 komentar(a)
Ugovor zaključen za vrijeme njegovog mandata: Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ugovor zaključen za vrijeme njegovog mandata: Mugoša, Foto: Boris Pejović

Savezna Republika Njemačka je tužila Glavni grad, a u sporu, koji je sada pred Višim sudom u Podgorici, traže da se poništi kao ništavan ugovor o kupovini zemljišta za ambasadu u blizini Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” i da im se vrati 1.489.600 eura, koliko su platili za tu parcelu.

Njemci traže povraćaj novca, jer je parcela, koja im je prodata pod zabilježbom restitucije, a što su potvrdili “Vijestima” iz Glavnog grada, navodeći da u momentu prodaje, nije bilo tog podatka u listu nepokretnosti.

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je 8. aprila 2009. godine zaključio kupoprodajni ugovor sa tadašnjim ambasadorom SR Njemačke Peterom Plateom.

Na prostoru u okviru DUP-a “Nova varoš”, površine od preko 3.000 metara kvadratnih, trebalo je da bude izgrađena ambasada i rezidencija ambasadora SR Njemačke.

”Mislim da je ovo svojevrstan dokaz naših dobrih odnosa, poruka građanima Crne Gore i Njemačke, a posebno raduje što ovi koraci nepogrešivo znače sigurnost i razmišljanje stranih investitora kada je u pitanju njemački biznis, koga treba biti mnogo više nego do sada”, kazao je tada Mugoša.

Zemljište koje je prodato Njemcima
Zemljište koje je prodato Njemcimafoto: Luka Zeković

Iz Glavnog grada su “Vijestima” saopštili da “sudski spor po tužbi Savezne Republike Njemačke ima za predmet utvrđivanje ništavosti ugovora o kupoprodaji koji je zaključen 2009. godine i povraćaj isplaćene kupoprodajne cijene u iznosu od 1.489.600 eura.

“Glavni grad je savjesna stana u ugovornom odnosu i nastoji da mirnim putem riješi ovaj spor imajući u vidu da u kontinuitetu obezbjeđujemo uslove za dalju izgradnju diplomatskih i rezidencijalnih objekata u Podgorici. Ističemo da u momentu prodaje zemljišta nije bilo zabilježbe postupka restitucije u listu nepokretnosti iz kojeg razloga je tužilac podnio predmetnu tužbu”.

Iz Ambasade Njemačke nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kada je pokrenut spor.

Međutim, u junu 2018. godine iz Ambasade Njemačke “Vijestima” su saopštili da se nova zgrada njihove ambasade u Crnoj Gori neće graditi.

”Ambasada SR Njemačke u Podgorici je dobro smještena, na najboljoj lokaciji u centru grada i za posjetioce lako dostupna. Stoga, u ovom momentu ne postoji, ni potreba, niti planovi, za izgradnju novog diplomatskog predstavništva”, saopštio je “Vijestima” tadašnji ambasador Njemačke Hans Ginter Matern.

Ambasada SR Njemačke se nalazi u centru grada, u Hercegovačkoj ulici.

Razgovori o rješavanju problema nedostataka prostornih kapaciteta ove ambasade vođeni su tokom 2015. godine između bivše ambasadorke SR Njemačke Gudrun Štajnaker i gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića.

U tadašnjem razgovoru Stijepović je izjavio da će gradska uprava obezbijediti neophodne prostorno-planske pretpostavke za izgradnju diplomatskog predstavništva Njemačke u Podgorici, po svim međunarodnim standardima u cilju rješavanja trenutnog problema nedostataka prostornih kapaciteta za rad ambasade.

Stijepović je tom prilikom dodao da Glavni grad ima obavezu da svim građanima i predstavnicima diplomatskog kora u Podgorici, obezbijedi što bolje uslove za kvalitetnije obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori.

Bonus video: