Odlasci u penziju odgađaju ročišta

Problem zbog odlaska velikog broja sudija u mirovinu osjećaju i u podgoričkom Višem sudu, ali on je svakako najizraženiji u Vrhovnom sudu

45300 pregleda 60 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Problem zbog odlaska velikog broja sudija u penziju, osjećaju i u podgoričkom Višem sudu, ali on je svakako najizraženiji u Vrhovnom sudu Crne Gore, saopšteno je “Vijestima”.

To će se, kako je rečeno, svakako odraziti na ažurnost rada pojednih sudova, jer usljed nedostaka sudija, pojedina ročišta se već odlažu.

Pozivajući se na Ustav i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, Sudski savjet je na sjednicama održanim krajem jula i početkom avgusta konstatovao prestanak sudijske funkcije brojnim sudijama koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju.

Radi se o sudijama Vrhovnog suda Crne Gore, Privrednog, Upravnog, Višeg suda u Podgorici, kao i sudijama pojedinih osnovnih sudova.

Kako su “Vijestima” saopštili iz PR službe Vrhovnog suda, najviše sudija nedostaje upravo njima - u toku 2021. godine za 12 sudija je prestala sudijska funkcija.

”Usljed odlaska u penziju, u toku ove kalendarske godine, sudijska funkcija prestala je za 12 sudija. To su sudije Rada Kovačević, Natalija Filipović, Snežana Aleksić, Dragica Milačić, Stanka Vučinić, Petar Stojanović, Svetlana Vujanović, Vesna Begović, Dušanka Radović, Branimir Femić, Ranka Vuković i Lidija Ivanović.

”Nedostatak broja sudija svakako će se odraziti na rad Vrhovnog suda, s obzirom na to da sud funkcioniše sa šest sudija, u skladu s Izmijenjenim godišnjim rasporedom poslova. Sudije koje su otišle u penziju razdužile su ukupno 969 neriješenih predmeta. Vrhovnom sudu nedostaje 13 sudija, odnosno 12 sudija i predsjednik suda”, odgovoreno je iz Službe za odnose s javnošću Vrhovnog suda na pitanja “Vijesti”.

Podsjećaju da je izbor sudija u nadležnosti Sudskog savjeta.

Problem nedostatka sudija donekle se održava i na rad u Višem sudu u Podgorici.

Samostalna savjetnica za odnose s javnošću Aida Muzurović navodi da je sutkinjama Miljani Pavlićević i Dragici Vuković prestala sudijska funkcija usljed odlaska u penziju.

”Radi se o sudijama koje su postupale u krivičnom odjeljenju”, navodi Muzurović.

”Ročišta se u predmetima u kojima su navedene sudije postupale odlažu i svakako da to usporava rad suda. Međutim, sada, predmeti tih sudija dati su u rad drugim sudijama koji su raspoređeni da rade u odjeljenjima u kojima su navedene sudije postupale, a za članove vijeća umjesto njih, određene su druge sudije ovog suda. Istovremeno ukazujemo da osim navedenih sudija, prije navedene odluke Sudskog savjeta je konstatovan prestanak sudijske funkcije jednom sudiji zbog odlaska u penziju, dok je nakon donošenja navedene odluke za dvoje sudija konstatovan prestanak funkcije na lični zahtjev. Ovom sudu nedostaje sedam sudija, a izbor sudija nije u nadležnosti ovog suda, već Sudskog savjeta, tako da se ne možemo izjasniti o izboru novih sudija”, navela je savjetnica za odnose s javnošću Aida Muzurović.

Otišli i Sekulić, Šljivančanin, Bašović...

Na sjednici Sudskog savjeta 19. februara, konstatovan je prestanak funkcija Verici Sekulić i Vjeri Šljivančanin, sutkinjama Višeg suda u Podgorici, na lični zahtjev.

Sudski savjet je na sjednici održanoj elektronskim putem, 1. juna konstatovao prestanak funkcije Miroslavu Bašoviću, takođe sudiji Višeg suda u Podgorici, zbog sticanja prava na starosnu penziju.

Sudski savjet je na sjednici 6. septembra konstatovao prestanak funkcije sudiji Višeg suda Branki Bošković, na lični zahtjev.

Prema godišnjem rasporedu poslova sudija za 2021. godinu, sudija Miljana Pavlićević je bila raspoređena u krivičnom odjeljenju, dok je sudija Dragica Vuković bila član specijalnog odjeljenja za suđenja iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina. Prema istom rasporedu, sudija Bašović je bio u istražnom odjeljenju.

Osim ovih zaduženja, sudija Vuković je bila predsjednik vijeća 1, drugostepenog krivičnog odjeljenja, a sudija Bašović član, dok je sudija Pavlićević bila predsjednik vijeća 2, drugostepenog krivičnog odjeljenja, a sudija Bošković član.

Sudija Sekulić je bila predsjednik vijeća 1, drugostepenog građanskog odjeljenja, a sudija Šljivančanin predsjednik vijeća 7, drugostepenog građanskog odjeljenja.

Bonus video: