Legalizacija kuće sačekaće planove

Nekadašnji premijer i njegova supruga zamijenili su se za nekretnine, pa je poslaniku opozicione DPS pripala kuća u Pričelju, a Nati stan od 106 kvadarta u Podgorici

26045 pregleda 34 reakcija 32 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević

Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada prekinuo je postupak legalizacije bez dozvole izgrađene kuće u podgoričkom naselju Pričelje, vlasništvo bivšeg premijera Duška Markovića.

Zahtjev je prije tri godine u julu podnijela Nata Marković, na koju se luksuzna kuća vodila do aprila prošle godine, kada je preknjižena na aktuelnog poslanika DPS-a.

”Prekida se postupak pokrenut zahtjevom Marković Nate iz Podgorice za legalizaciju bespravnog objekta do donošenja plana detaljne razrade odnosno do stupanja na snagu odluke o izradi plana generalne regulacije”, piše u rješenju Sekretarijata u koji su “Vijesti” imale uvid.

Navodeći da je Nata Marković podnijela zahtjev u julu 2018. godine, u obrazloženju piše da je Sekretarijat utvrdio da se predmetna katastarska parcela nalazi u zahvatu Prostorno-urbanističkog plana Podgorica, na prostoru namijenjenom za poljoprivredne površine.

”Članom 157 stav 3 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano je da za bespravni objekat koji nije izgrađen u skladu s osnovnim urbanističkim parametrima važećeg planskog dokumenta donesenog do stupanja na snagu ovog zakona, nadležni organ lokalne uprave će donijeti rješenje o prekidu postupka legalizacije do stupanja na snagu planskih dokumenata čija je izrada i donošenje do dana stupanja na snagu zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata u skladu sa zakonom po kome je postupak pokrenut”, navodi se u rješenju.

Nekadašnji premijer i njegova supruga zamijenili su se za nekretnine, pa je poslaniku opozicione DPS pripala kuća u Pričelju, a Nati stan od 106 kvadarta u Podgorici.

Marković se 7. aprila prošle godine uknjižio kao vlasnik nelegalne kuće od 120 kvadrata i pomoćne zgrade od 32 kvadrata, sa zemljišnom parcelom od 2.049 kvadrata.

Nata Marković istog dana se uknjižila na stan na četvrtom spratu u zgradi na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, kao i na garažu od 14 kvadrata.

Nekretnine u Pričelju, kako se navodi u listu nepokretnosti, obuhvataju garažu od 27 kvadrata u suterenu, te stambeni prostor od 103 kvadrata u prizemlju kuće, kao i pomoćnu zgradu od 32 kvadrata na koje je i dalje u katastarskoj evidenciji upisan teret da nemaju dozvolu.

Na Markovića je uknjiženo i dvorište od 500 kvadrata i dvije livade od 530 i 928 metara kvadratnih.

Kuća je zvanično u katastarsku evidenciju upisana 3. jula 2018. godine, a Nata Marković je tri dana kasnije podnijela zahtjev za legalizaciju.

Sekretarijat je praktično zatrpan zahtjevima jer je u zakonskom roku podneseno gotovo 13 hiljada zahtjeva, a prema podacima sa sajta - još nije odlučivano o velikom broju zahjeva.

Ana Đukanović i dalje čeka legalizaciju vikendice na Veruši

Na legalizaciju vikendice na Veruši punih tri godine čeka podgorička advokatica Ana Đukanović, sestra šefa države i opozicionog DPS-a Mila Đukanovića. Kako se navodi na sajtu Sekretarijata za prostorno planiranje Glavnog grada, ona je zahtjev predala početkom juna i obrada je u toku.

Vikendica na Veruši ima 28 kvadrata više nego što je dozvoljeno građevinskom dozvolom, dok je pomoćna zgrada od osam kvadrata izgrađena “na crno”. To stoji kao teret, upisan 13. septembra 2018. u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu.

Izgradila više nego što je predviđeno dozvolom:  Ana Đukanović
Izgradila više nego što je predviđeno dozvolom: Ana Đukanovićfoto: BORIS PEJOVIC

”Objekat broj 1 (zgrada za odmor) prekoračenje dozvole za 28 kvadrata. Objekat 2 (pomoćna zgrada) nema dozvolu”, navodi se u katastarskoj evidenciji.

Riječ je o prizemnoj zgradi s potkrovljem koja zauzima 67 kvadrata parcele. U prizemlju je, kako stoji u katastru, stambeni prostor od 46 kvadrata, a u potkrovlju stambeni prostor od 44 kvadrata.

Ana Đukanović je vlasnica i 314 kvadrata neplodne zemlje na Veruši.

Bonus video: