CGO: Mamula kao antifašističko stratište zaboravljena i od prošle i od ove vlasti

Iz ove nevladine organizacije su pozvali aktuelnu vlast da preispita ugovor sa firmom "Orascom" koji se odnosi na ostrvo Lastavica i da adekvatno zaštiti ovaj kulturno-istorijski spomenik koji je bio antifašističko stratište

6924 pregleda 7 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Delegacija Centra za građansko obrazovanje (CGO) posjetila je ostrvo Lastavicu kako bi odala poštovanje svim nastradalima i zatočenima u logoru Mamula tokom II svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske.

Iz ove nevladine organizacije su pozvali aktuelnu vlast da preispita ugovor sa firmom "Orascom" koji se odnosi na ostrvo Lastavica i da adekvatno zaštiti ovaj kulturno-istorijski spomenik koji je bio antifašističko stratište.

Oni su podsjetili da je logor na ostrvu Lastavica, poznatijem kao Mamula, rasformiran nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943, prije 78 godina, a svakog septembra se održava komemoracija u znak sjećanja na zločine koji su se desili na Mamuli.

U posjeti su sa njima bila i boračka udruženja iz Boke Kotorske i njihovi gosti.

Istakli su da žale "što ni nova Vlada nije poslala svoje predstavnike da budu dio komemorativnog događaja"

CGO posjeta Mamuli
foto: CGO

"Moderna Crna Gora može biti zasnovana jedino na antifašizmu, a to uključuje, između ostalog, i jednak odnos prema svim mjestima stradanja od strane fašista u Crnoj Gori tokom II svjetskog rata. Zabrinjava činjenica što je i danas malo poznato da je preko 2.000 bilo zarobljeno i mučeno u Kampo Mamuli od čega najviše žena i djece", navodi se u njihovom saopštenju koje potpisuje koordinatorka programa Ljudska prava Tamara Milaš.

Prema njenim riječima, Mamula, ali sva druga mjesta stradanja na teritoriji Crne Gore, bi morala biti dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma, "umjesto što se ide ka potpunom zaboravu patnje i bola zatočnika Mamule"

CGO posjeta Mamuli
foto: CGO

"CGO će nastaviti da insistira na očuvanju antifašističkog kulturno-istorijskog naslijeđa u različitim formama, a kako bi i time doprinijeli i očuvanju sjećanja na antifašističke žrtve, ali i građanskog koncepta Crne Gore", navela je ona u saopštenju.

Bonus video: