Mještani Kraljskih Bara poručili: I dalje traje ćutanje na krađu rijeka i obmanu države

„Imamo novi problem. Na teritoriji MZ Kraljske Bare ovih dana je doznačeno preko 8.000 „kubika“ drveta, u I i II zoni Parka prorode Komovi. U toj zoni ne bi smjelo više da se posiječe nijedno stablo, izuzev sanitarne sječe i, eventualno, uklanjanje „izvala“ i oštećenih stabala. Samo prije godinu odavde je izašao koncesionar...", kazao je Labović

10564 pregleda 245 reakcija 9 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Mještani Kraljskih Bara, današnim protestom, pod sloganom „Ni kapi“, ušli su u 14 mjesec borbe protiv gradnje malih hidroektrana (mHE), kao i „borbe za pravo na život u zdravoj životnoj sredinu“. Na današnejm skupu ponovili su zahtjeve da se ukinu koncesioni ugovori za vodotoke u njihovom selu, uklone cijevi i devastirano korito potoka Čestogaz vrati u provobitno stanje.

Sa protesta je poručeno i da se Crna Gora, njeni zakoni i Ustav brani borbom protiv devastiranja priroder, kao i d aje to način da se pokaže aptriotizam.

Predsjednik mjesne zajednice (MZ) Milovan Labović pdosjetio je na sve što su mještani prošli od jula lani, kada su spriječili radove na mHE, ali upozorio i na nove probleme koje imaju u tom selu i u Parku prirode (PP) Komovi.

„Imamo novi problem. Na teritoriji MZ Kraljske Bare ovih dana je doznačeno preko 8.000 „kubika“ drveta, u I i II zoni Parka prorode Komovi. U toj zoni ne bi smjelo više da se posiječe nijedno stablo, izuzev sanitarne sječe i, eventualno, uklanjanje „izvala“ i oštećenih stabala. Samo prije godinu odavde je izašao koncesionar... Ako se već mora, i ako je neophodno i ima toliko šume da se posiječem, zbog čega se to ne daje MZ da uradi. Onda bi ta sredstva bila upotrebljena za popravku lokanih puteva, za pravljenje mostova, za obilježavanje planinrskih i bicilističkih staza, za čišćenje rečnog korita, da se podsjepješi prirodno mrestilište pastrmke potočare..., u okviru PP Komovi“, kazao je Labović.

Labović
Labovićfoto: Dragana Šćepanović

On je pitao zbog čega, tokom minulih 14 mjeseci, mještani nijesu dobili „bar verbalnu podršku kolašinske lokalne uprave“.

Labović je podsjetio i na „ćutanje državnih organa i nažurnost sudova i tužilaštva“, kad je riječ o zahtjevima, žalbama i procesima inciranim od mještana.

„Mi koji smo ovdje danas i svih proteklih 14 mjeseci preuzimamo cijelu odgvornost da sačuvamo ovaj kraj. Preuzimao odgovornost da sačuvamo ono što nam je dato za naredna pokoljenja. Ćutnja institucija za krađu vode traje 14 mjeseci. Kršenje propisa i obmana države, na koju smo ukazivali od početka, traju isto toliko . Branimo 14 mjeseci pravo na život u zdravoj životnoj sredini, pravo na budućnost. To radimo za one koji tek dolaze. Najveći dio državnog aparata „pravi se mrtav i gluv“ na sve to. Nemamo druge zemlje i ne planiramo da se selimo. Poručujemo svima, onima koji stoje s druge strane zakona i onima koji ćute na sve to, da nemamo namjeru da idemo odavde“, kazao je Vladimir Novović.

Kako je rekao Denis Mekić ekološki aktivista iz pokreta „Sačuvajmo rijeke Crne Gore“, da nije protesta mještana Kraljskih Bara i Rečina, „ne bi se znalo šta se radi po pitanju, navodnog, zaustavljanaj projekata mHE“.

On je podsjetio na obećanja funkcionera sadašnje vlasti, koji su, kako je kazao, „dali riječ da će raskinuti sve štetne ugvore“.

„Je li štetan ugovor sa bezbroj neregularnosti, koje ste vi mještani pronašli? Mjesecima se obraćate svim mogućim institucijama, ekološke organizacije i mještani mjesecima apeluju da se zustavi štetni ugovor . Taj ugovor nije samo štetan već i kriminalan, jer je ovdje riječ o krađi rijeka, ovdje je riječ o ozbiljnom kriminalu Ako, pored svega toga, neko nema hrabrosti da raskine ugvore, onda on ne radi u interesu države i naroda, on je onda protivnik ove države“, saopštio je Mekić.

On je pozvao „sve odgovorne za prolongiranje raskida koncesionirh ugovora da stanu u zaštitu zajedničkih resursa i interesa građana Crne Gore“.

Mekić je najavio da će u sljedeću nedjelju, 19. septembra, „dan prije obilježaavanja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, biti održan protest, na koji će biti pozvani mještana koji brane šume, rijeke, Sinjavinu ...“ Prema njegovim riječima, nema ni jednog razloga za slavlje 20. septembra.

„To što će da slave u ponedjeljka, nemaju šta da slave. Poručujemo im – ako neće da preuzmu odgvornost, neka daju daju ostavke, jer je to moralno i etički“, kazao je aktivista pokreta Sačuvajmo rijeke Crne Gore.

Bonus video: