Krov prokišnjava, obećana pomoć ne stiže

Prethodna koliba izgorjela u požaru krajem maja, tvrde da je jedina pomoć od Ministarstva poljoprivrede - poruka da sačekaju

12511 pregleda 5 komentar(a)
Koliba u kojoj su Krgovići proveli ljeto, Foto: Dragana Šćepanović
Koliba u kojoj su Krgovići proveli ljeto, Foto: Dragana Šćepanović

Vlasnici farme krava, porodica Krgović iz mojkovačkog sela Polja, od 30. juna boravi u katunu Tvrdi potok na Sinjavini, u kolibi koja prokišnjava.

Krgovićima je koliba proljetos uništena u požaru, o čemu su “Vijesti” pisale, a sada stanuju u objektu koji su sami i na brzinu napravili. Pomoć u građenju nove kolibe je izostala, iako je bila obećana.

”Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su 16. juna dolazili da nas obiđu i vide o čemu se radi. To se desilo nakon naših apela i pisanja o našoj situaciji. Od tada do sada, nikakvog odgovora nije bilo, a kamoli pomoći. Kad se raspitujemo dokle se stiglo sa odlukom po našem zahtjevu, u Ministarstvu kažu predato je, pa samo da čekamo. Međutim, mi smo sada u nezavidnoj situaciji, jer idu kišni dani i loše vrijeme, a koliba prokišnjava”, ispričali su “Vijestima”.

Ljetos, objašnjavaju, mogli su u kolibi koju su sami napravili, koliko je god neuslovna, jer nije bilo kiša. Krgovići su počeli da prave i novu kolibu, ali kažu da je besparica zaustavila radove.

Uspjeli su samo, kako objašnjavaju, da naprave temelje za novi objekat u kojem je trebalo da stanuju. Dobro je, kažu Krgovići, što požar nije uništio štalu i pomoćni objekat namijenjen preradi mlijeka, jer da je bilo drugačije, ne bi mogli na katun.

”Na katunu nema ni vode ni struje. Možete zamisliti koliko to teškoća pričinjava u preradi mlijeka. Prinuđeni smo da na planini ostajemo i tokom jednog dijela jeseni, a to će biti teško. Koliba koja prokišnjava je najteži problem”.

Krgovići su ove godine kasnije nego inače izdigli na katun. Osim što im je koliba izgorjela, put do Trvrdog potoka dugo je ostao neprohodan.

Imaju 12 krava, bika i 10 teladi i bave se preradom mlijeka.

Bonus video: