Akcija skauta za više kulture

Samostalna izviđačka četa “Tibor” iz Nikšića organizovala akciju prikupljanja knjiga, a potom ih podijelila

2973 pregleda 112 reakcija 0 komentar(a)
Na trgu podijeljeno više od 500 knjiga, Foto: SIČ “Tibor”
Na trgu podijeljeno više od 500 knjiga, Foto: SIČ “Tibor”

Slovo po slovo, knjiga, knjiga po knjiga - biblioteka. A biblioteke nema ukoliko ne postoje građani kojima je čitanje rutina bez koje ne mogu. Da bi kod sugrađana negdje probudili, a negdje pobudili, čitalačku naviku, Samostalna izviđačka četa (SIČ) “Tibor” iz Nikšića organizovala je akciju prikupljanja knjiga pod nazivom “Pokloni slovo”. Prikupljali su knjige da bi ih poklanjali.

”Izviđači su sedam dana sakupljali knjige obilazeći sugrađane od vrata do vrata iz više razloga. Glavni cilj je bio da sakupimo što više naslova kako bi ih u centru grada poklonili prolaznicima u cilju povećanja čitalačke i opšte kulture”, saopštili su iz SIČ “Tibor”.

Dio knjiga su poklonili sugrađanima, a drugi dio osnovnoj školi u Banjanima i nikšićkoj Gimnaziji.

”Izviđači su imali i zadatak da ekipno, u toku sakupljanja knjiga, ‘pronađu’ po tri zadata pisca s minimum jednom knjigom od svakog. Na ovaj način smo podstakli zdrav takmičarski duh među mladima, ali ih i uputili na neka kultna imena iz svjetske književnosti s kojima se možda još uvijek nijesu sreli”, istakli su.

Za nepuno pola sata na gradskom Trgu je podijeljeno više od 500 knjiga, od 230 autora. Upravo je ta brzina podjele knjiga, kako ističu izviđači, bila najbolja ocjena njihovog rada.

”To nas sokoli da nastavimo s građanskim aktivizmom jer ‘Tibor’ uvijek misli prvo na svoj grad. Akciju je posjetio i predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković, koji je pozitivno ocijenio naš rad.”

Prije dvije godine grupa mladih izviđača iz Nikšića odlučila je da osnuje Samostalnu izviđačku četu i krene stopama Tibora Sekelja, istraživača, putopisca, novinara, pravnika, esperantiste, antropologa, etnologa, arheologa… - čovjeka zahvaljujući kome je 1928. u Nikšiću i u Crnoj Gori zaživjelo izviđaštvo.

Bonus video: