Opština Budva i MSC u namjeri da otmu zemlju Grbljanima na Jazu

Predsjednik NVO “Jaz - Mrčevo polje” Ilija Bućin pozvao sve Grbljane da budu spremni za eventualno okupljanje i protest, ali i “ostale aktivnosti”, nakon odluke Opštine Budva da od kotorskog suda zatraži donošenje privremene mjere za zemljišni kompleks u zaleđu plaže Jaz...

33830 pregleda 45 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predsjednik NVO “Jaz - Mrčevo polje” Ilija Bućin pozvao je sve Grbljane da budu spremni za eventualno okupljanje i protest, ali i “ostale aktivnosti”, zbog namjere Opštine Budva da im otme đedovinu.

Istakavši da članovi te NVO i ostali Grbljani moraju biti spremni da zaštite zemljište i budućnost cijelog Grblja, nakon odluke Opštine Budva i njene firme “Mediteranski sportski centar” (MSC) da od kotorskog osnovnog suda zatraže donošenje privremene mjere na zemljišnom kompleksu - đedovini Grbljana okupljenih u pomenutoj NVO, u zaleđu plaže Jaz.

Na zemljištu su ranije izgrađeni fudbalski tereni, koncertni plato, karting staza…

Vlasnici zemlje u Mrčevom polju - članovi NVO, krajem jula su preuzeli ključeve svih objekata na sportskim terenima i cijeli zemljišni kompleks, nakon što je gradonačelnik Budve Marko Carević inicirao raskid ugovora o zakupu zemljišta.

Nova opštinska vlast praktično je prekinula decenijsku praksu zakupa zemljišta jer, kako su naveli, NVO nije ispoštovala ugovorene obaveze. Iz NVO su to demantovali. Nakon što je uprava MSC, na čijem je čelu Nikola Vučićević, pokušala da preuzme sportske terene, policija je morala da reaguje jer su se Grbljani okupili da to spriječe.

Sve je kulminiralo krajem avgusta kada su Opština i MSC zatražili privremenu mjeru pozivajući se na to da je lokalna uprava uložila 6,7 miliona eura u izgradnju terena i koncertnog platoa.

Riječ je o jednoj od korupcionaških afera organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića, a Specijalno tužilaštvo procijenilo je da je Opština oštećena za više od četiri miliona eura u vrijeme DPS-SDP vlasti...

Bućin za “Vijesti” upozorava da Opština i MSC namjeravaju da Grbljanima otmu zemlju na Jazu.

”Navedena pravna lica su dana 27. avgusta podnijeli Osnovnom sudu u Kotoru Predlog za određivanje privremene mjere, kojom su tražili da se radi obezbjeđenja njihovog imovinskog prava stečenog ulaganjem, zabrani NVO ‘Jaz - Mrčevo polje’ i njenim članovima ometanje i uzurpiranje nepokretnosti označenih kao kat. parc. br. 28, 29, 36, 37 i 38 KO Prijevor 1. U navedenom predlogu za određivanje privremene mjere ova pravna lica ističu da će u roku koji sud odredi pokrenuti parnični postupak radi utvrđenja prava svojine i eksproprijacije označenog zemljišta, jer je isto privedeno namjeni i od javnog je interesa. Opština Budva i navedeno pravno lice vlasnike predmetnog zemljišta ovakvim postupanjem vraćaju u ‘60. godine prošlog vijeka kada im je isto otimano od strane tadašnjeg režima. Povraćaj zemljišta u Mrčevom polju je počeo devedesetih godina prošlog vijeka i do danas nije okončan. NVO uz mnoštvo problema i raznih permanentnih opstrukcija pokušava da okonča ovaj postupak na najbolji mogući način u interesu svih vlasnika. Vlasnici zemljišta u Mrčevom polju su se nadali da će promjenom vlasti napokon uspjeti da u potpunosti vrate svoju djedovinu, a sigurno niko ni u snu nije očekivao da će upravo nova vlast, koju su oni birali, imati namjeru da im tu djedovinu ponovo otme”, istakao je Bućin.

Prema njegovim riječima, ovakvo postupanje Opštine i MSC ukazuje da postupak rješavanja zemljišta u Mrčevom polju nije pri kraju, već na početku.

”Jer očigledno da nova lokalna uprava ili neko iz nove lokalne uprave, ima pretenzije na zemljište koje pripada Grbljanima. Izgleda da su Grbljani previše očekivali kad su se nadali da će im nova vlast pomoći u rješavanju ovog, za njih, pa i cijelu ovu regiju, veoma bitnog pitanja, sigurno nisu očekivali odmaganje, ali ni u kom slučaju nisu mogli ni pomisliti da će nova vlast namjeravati da im oduzme imovinu, šta DPS u svojoj štetnoj vladavini nije ni pomišljao.”

Bućin naglašava da NVO poziva i rukovodstvo i Upravni odbor MSC da kažu ko je i zašto donio ovakvu odluku.

”Da li je ovo plan društva ili pojedinaca? Postavlja se pitanje da li su rukovodeće strukture pravnog lica upoznate sa činjenicom da MSC predmetno zemljište drži bez bilo kakvog pravnog osnova, te da su od strane pojedinaca preduzimane nezakonite radnje razbijanjem brava, katanaca i vrata i iskorišćavanje opštinskih i inspekcijskh službi u nedozvoljene svrhe. NVO poziva sve činioce vlasti da se javno izjasne koji su to lokalni planovi za ovakvo postupanje, čija je ovo namjera, šta se želi, koja korist i za koga postići i koji su uopšte razlozi da se otima privatna zemlja, dok njeni vlasnici regulišu imovinske odnose. Očekujemo da se preispitaju svi oni koji učestvuju u ovom činu, da se protiv njih pokrenu odgovarajući postupci, kako bi snosili odgovornost za svoje radnje pred zakonom, građanima, a posebno Grbljanima.”

Bućin ističe da će NVO da preduzme sve faktičke i pravne radnje radi zaštite zemljišta i vlasničkih prava njenih članova.

”Cijenimo da je podnijeti predlog za određivanje privremene mjere bez ikakvog pravnog osnova, te očekujemo da će sud isti odbiti u najkraćem roku, shodno odredbama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju. Međutim, u slučaju da sud ipak usvoji ovakav neosnovan predlog, vlasnici zemljišta u Mrčevom polju će morati da radikalizuju svoje aktivnosti u cilju zaštite svoje djedovine. Ovim putem obavještavamo i pozivamo sve članove NVO i ostale Grbljane da radi zaštite našeg zemljišta i budućnosti cijelog Grblja i Boke, budu spremni na eventualno okupljanje, protestovanje i sve druge građanske aktivnosti, jer, nažalost, smo u takvoj situaciji i takav nam je protivnik.”

Opština Budva počela je da zakupljuje zaleđe plaže Jaz još dok je njome upravljala koalicija DPS-SDP, kada je napravljen koncertni plato uoči koncerta Rolingstonsa, a potom je tu nastupila i Madona, da bi se kasnije održavao i muzički festival Sea dance. Prvobitno je Opština godišnje plaćala 80 hiljada eura, a potom 120 hiljada, koje je NVO “Jaz - Mrčevo polje”, koja okuplja oko 600 Grbljana, koristila za pravnu borbu za povraćaj i uknjižavanje zemlje.

Dio vlasnika zemlje u samom zaleđu Jaza formirao je NVO “Jaz”, pa je Opština Budva, dok je na njenom čelu bio Dragan Krapović, odlučila da godišnje i jednoj i drugoj NVO uplaćuje po 50 hiljada eura.

Kusturica predložen za počasnog građanina

Carević je predložio režisera Emira Kusturicu za počasnog građanina Budve.

Predlog odluke naći će se danas na dnevnom redu sjednice Skupštine, čije je održavanje neizvjesno.

Ukoliko odbornici DPS-a ne budu dali kvorum Odboru za statut i propise, sjednica neće moći biti održana.

”Nemanja (Emir) Kusturica je režiser, scenarista, pisac, osnovač i direktor filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, dvostruki je dobitnik Zlatne palme... Nagrađen je Zlatnim lavom na festivalu Veneciji... Nosilac je Ordena viteza rada, umjetnosti i književnosti, ambasador UNICEF-a u Srbiji od 2007”, piše u obrazloženju odluke.

Kako se navodi, Kusturica je uložio velike napore da podrži kandidaturu Budve i opština Boke za projekat Evropska prijestonica kulture.

”Kusturica kao izuzetan umjetnik i svestrana ličnost zaslužuje da se nađe na listi počasnih građana Budve, i kao takav doprinese izgradnji kulturne scene našeg grada i sveukupne promocije Budve”.

Bonus video: