Šta udišu - saznaju za mjesec

Pljevljaci već skoro devet mjeseci ne mogu da očitaju satne vrijednosti štetnih čestica u vazduhu, zbog kvara na mjernoj stanici

5532 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Zbog kvara na uređaju, građani Pljevalja već skoro devet mjeseci ne mogu da očitaju satne vrijednosti štetnih PM10 čestica u vazduhu sa automatske mjerne stanice.

Kakav su i koliko zagađen vazduh udisali prethodnog mjeseca, Pljevljaci dobijaju sa zakašnjenjem od mjesec i više, u okviru mjesečnog izvještaja, koji Agencija za zaštitu prirode i životne sredine objavljuje na svom sajtu.

Trenutno se sa mjerne stanice u Gagovića imanju jedino mogu očitati satne vrijednosti sumpor dioksida i azot dioksida.

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine “Vijestima” su kazali da se nadaju da će uskoro taj problem biti riješen i da će staviti u funkciju automatski analizator za praćenje koncentracije PM10 i PM 2,5 čestica u vazduhu iz mjerne stanice u Pljevljima.

Nije precizirano kada će to biti.

”U toku je tenderska procedura za odabir kredibilnog ponuđača za sprovođenje postupka servisa i etaloniranja/kalibracije mjernih uređaja. Nadamo se da će se sprovođenjem ovih aktivnosti ponovo staviti u funkciju uređaji koji sada nijesu u funkciji, a jedan od njih je i automatski analizator za praćenje koncentracije PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu iz mjerne stanice u Pljevljima. Otvaranje ponuda je planirano za 13. septembar”, odgovorili su iz Agencije na pitanje “Vijesti”.

Kazali su da zbog neuspjelih tenderskih procedura za nabavku rezervnih djelova i potrošnog materijala za potrebe održavanja mjernih instrumenata Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha, u toku 2020. godine nije izvršen redovni godišnji servis većeg dijela opreme. Zbog toga je, tvrde u Agenciji, došlo do zastoja u radu nekoliko uređaja među kojima je i uzorkivač za PM10 čestice.

”Uzimajući u obzir pomenuto, a u cilju pravovremenog informisanja građana Pljevalja, Agencija je na mjernom mjestu Gagovića imanje u Pljevljima instalirala uzorkivač za PM10 čestice koji je do rješavanja nastalih problema, ustupljen od strane CETI-ja, tako da se uzorkovanje PM10 čestica kontinurano sprovodi kao i dalji postupak laboratorijske obrade filtera. Podaci o srednjim dnevnim koncentracijama PM10 čestica dostupni su na sajtu Agencije u okviru mjesečnog izvještaja koji Agenciji dostavlja CETI 15. u mjesecu za prethodni mjesec”.

Na Sajtu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine trenutno su dostupni podaci o kvalitetu vazduha za jul.

U Izvještaju se konstatuje da su u Pljevljima dva dana tokom tog mjeseca registrovana prekoračenja granične vrijednosti za srednje dnevne koncentracije PM10 čestica.

Na stanici Gagovića imanje izmjerena je i jedna jednočasovna srednja vrijednost koja je bila iznad granične vrijednosti. Broj dozvoljenih prekoračenja tokom jedne kalendarske godine je 24.

Tokom zimskih mjeseci, skoro svakodnevno se u Pljevljima registruju prekoračenja srednjih dnevnih vrijednosti PM 10 čestica, što grad svrstava u jedan od najzagađenijih u Crnoj Gori.

Bonus video: