Zdravlje između stare i nove uprave

Više članova novog Odbora direktora kazalo za “Vijesti” da ne znaju dug ustanove i da im službe ne dostavljaju podatke Sagovornici tvrde da tinja sukob između aktuelne i djelova bivše vlasti, na štetu te zdravstvene ustanove

30541 pregleda 26 reakcija 7 komentar(a)
Foto: djuric zoran
Foto: djuric zoran

Pojedini članovi Odbora direktora podgoričkog Doma zdravlja tvrde da već duže od nadležnih službi ne mogu da dobiju analitičke kartice, platne liste, revizorske izvještaje, ali ni podatak koliko je novca na računu te zdravstvene ustanove.Zbog navodne opstrukcije u toj ustanovi, dva člana Odbora direktora tražila su sazivanje vanredne sjednice početkom ove sedmice.

Iz Odbora direktora, “Vijestima” je saopšteno i da nisu primili nadoknade za rad u tom tijelu ni za jedan od pet mjeseci, koliko se nalaze na tim pozicijama, iako na to imaju pravo.

Tvrde da su Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO) uputili tri dopisa i dobili usmeno obećanje direktora da će primiti naknade, ali da im ekonomski sektor te institucije ne odgovara na urgencije i ignoriše njihove mejlove. Iz Upravnog odbora poručuju da su generalno nezadovoljni saradnjom sa službama FZO i sumnjaju da i ta ustanova, kao i Pravna služba Doma zdravlja, pokušava da ih marginalizuje i opstruira njihov rad. Iz Pravne službe Doma zdravlja od petka nisu odgovorili na pitanja o optužbama dijela članova Odbora direktora.

"Vijestima” je nezvanično saopšteno da je jedan od članova Odbora direktora tokom prošlog mjeseca tražio finansijsku dokumentaciju Doma zdravlja, ali je iz Pravne službe te ustanove informisan da im je za pristup relevantim informacijama neophodno pisano obraćanje predsjednice tog tijela i svrha traženih podataka. To potvrđuje dokumentacija u koju su “Vijesti” imale uvid. Traženo je i da navede za koju nadležnost odbora se odnose traženi podaci i za koju sjednicu.

Nakon toga, iz Upravnog odbora pisanim putem zahtijevano je da navedu na osnovu kojeg pravnog propisa su neophodna ovlašćenja i svrha traženja podataka, s obzirom na nadležnosti iz Statuta ove ustanove. Odgovor, kako je nezvanično saopšteno “Vijestima”, do danas nije stigao.

Prema Statutu najvećeg crnogorskog doma zdravlja, Odbor direktora je organ upravljanja, koji imenuje i razrješava Vlada, i ima sedam članova. Funkcije Odbora direktora su, između ostalog, donošenje statuta, drugih pravnih akata, plana i programa rada i razvoja ustanove, usvajanje finansijskog plana, iskaza i izvještaja... Kada je riječ o finansijskom aspektu poslovanja, upravni odbor po statutu ima pravo i da odlučuje o otpisu nenaplativih i zastarjelih potraživanja.

Za članove Odbora direktora Vlada je ranije ove godine imenovala doktore Ivanu Bulatović, Gorana Lazarevića, Nataliju Popović Petrić, Vesnu Milićević, Igora Ljuticu, Aldijanu Zeković i Damira Muhovića.

Više članova Odbora je saopštilo “Vijestima” da, uprkos ovlašćenjima, ni nakon pet mjeseci od imenovanja nemaju informaciju o tome koliki je dug podgoričkog Doma zdravlja, kao i da je saradnja sa direktorom ustanove Danilom Jokićem za sada korektna.

U zahtjevu za sazivanje vanredne sjednice, u koji su “Vijesti” imale uvid, predloženo je da prva tačka dnevnog reda bude rješavanje problema u komunikaciji sa pravnom službom i računovodstvom ustanove, čije šefove treba pozvati na sjednicu, dok je za drugu tačku predložena analiza finansijskog plana i Plan i program razvoja ustanove.

Najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori godinama nije imala odbor direktora.

Iz Odbora direktora, “Vijestima” je nezvanično saopšteno da je od ključnog značaja da upravljački organ kojeg je imenovala Vlada radi bez opstrukcije, s obzirom na to da Dom zdravlja zbog pandemije i promjene menadžmenta prolazi kroz reorganizaciju.

Kazali su da im je cilj obezbjeđivanje kvalitetnije i pristupačnije zdravstvene zaštite za sve građane Podgorice, ali i bolji uslovi za rad kompletnom medicinskom kadru, zbog čega planiraju brojne promjene u ovoj ustanovi.

Iz Upravnog odbora saopšteno je da je novim aktom o sistematizaciji predviđeno povećanje broja timova izabranih doktora za odrasle, djecu i žene, u skladu sa većim brojem stanovnika u glavnom gradu, kao i da su konkursi za prijem ljekara u tu ustanovu konstantno otvoreni.

Zbog nedovoljnog broja ljekarskog kadra, Dom zdravlja Podgorica bio je primoran da angažuje specijalizante da pomognu ustanovi tokom pandemije kovid-19 na period od šest mjeseci.

Prema Statutu najvećeg crnogorskog Doma zdravlja, Odbor direktora je organ upravljanja, koji imenuje i razrješava Vlada, i ima sedam članova. Funkcije Odbora direktora su, između ostalog, donošenje statuta, drugih pravnih akata, plana i programa rada i razvoja ustanove, usvajanje finansijskog plana, iskaza i izvještaja...

Bonus video: