Abramovič u Boku doveo i potpuno novi „Solaris“

Zanimljivo je da se trenutno u Tivtu nalaze obje superjahte Romana Abramoviča jer je pored „Solarisa“ na sidrištu ispred te marine, na mulu V Porto Montenegra vezana i njegova nešto starija, ali i značajno veća jahtra „Eclipse“, dugačka 163 metra, sagrađena 2010.

20695 pregleda 9 komentar(a)
Solaris, Foto: Siniša Luković
Solaris, Foto: Siniša Luković

Ultralukszuzna i velom misterije još uvijek okružena, potpuno nova superjahta „Solaris“ ruskog oligarha Romana Abramobiča, uplovila je jutros u Tivat i usidrila se ispred marine Porto Montenegro.

„Solaris“ je prije nekoliko mjeseci zvanično predat njegovom vlasniku Abramoviču u brodogradilištu Lloyd Werft u Bremerhafenu u Njemačkoj gdje je taj 140 metara dugi i 26 metara široki brod sa gazom od 5,9 metara, i sagrađen. Riječ je o tzv. ekspedicijskoj superjahti koja je dizajnirana i opremljena da vlasnika i njegove goste u punom komforu, povede i na neke od najudaljenijih i najnegostoljubivijih područja svijeta, a u jahting industriji još uvijek se vrlo malo detalja zna o najnovijoj Abranovičevoj superjahti koja ima čak 11.247 bruto-tona.

Danas u Tivtu
Danas u Tivtufoto: Siniša Luković

„Solaris“ koju je dizanirao australijski inženjer Mark Njuson, ima osam paluba na kojima se u ultraluksuznom oktruženju, može smjestiti maksimalno do 36 putnika o čijem komforu i sigurnosti brine 60 članova posade ove jahte. Brod maksimalnom brzinom od 18 čvorova pogoni moderan dizel-električni pogonski kompleks sa šest MTU dizel motora i dva električna azipoda snage po 9 megavata. Jahta ima i hangar za helikopter i manji helipad na najvisočijoj palubi, te impozantni tzv. plažni klub sa bazenom na krmenom dijelu glavne palube. Svoju prvu ljetnju kruzing sezonu, „Solaris“ je proveo krstareći poo Mediteranu uz obalu Španije i Azurnu obalu u Francuskoj.

„Solaris“ čija se vrijednost procjenjuje na preko 300 miliona eura, je najveća jahta koju je do sada sagradilo njemačko brodogradilište Lloyd Werft i trenutno je 16. po veličini privatna jahta na svijetu. Plovi pod zastavom Bermuda.

Zanimljivo je da se trenutno u Tivtu nalaze obje superjahte Romana Abramoviča jer je pored „Solarisa“ na sidrištu ispred te marine, na mulu V Porto Montenegra vezana i njegova nešto starija, ali i značajno veća jahtra „Eclipse“, dugačka 163 metra, sagrađena 2010.. „Eclipse“ je u ponedjeljak u Tivat stigla iz Dubrovnika.

Na mulu 1 tivatske marine inače, već duže vrijeme je vezana i još jedna superjahta koja je ranije pripadala Romanu Abramoviču – 115 metara dugi „Pelorus“ koji je sada vlasništvo jednog kineskog biznismena iz Hong Konga.

Bonus video: