Preostale rate studentskog kredita krajem septembra

Za dvije rate kredita za studijsku 2020/2021. godinu obezbijeđeno je 277 hiljada eura, kazali su “Vijestima” iz resora prosvjete

3064 pregleda 0 komentar(a)
Foto: arhiva
Foto: arhiva

Krajem septembra i početkom oktobra počeće isplata preostalih rata kredita za studijsku 2020/2021. godinu i za tu namjenu obezbijeđeno je 277 hiljada eura, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Više studenata uputilo je redakciji upit u vezi s isplatom dvije rate kredita, uz tvrdnju da ih je resor prosvjete zakinuo i da im nisu isplaćene preostale rate.

”Mnogi studenti su se oslanjali na tih osamdesetak eura i mnogo su nam značile...”, navodi se, pored ostalog, u dopisu jednog od njih.

Iz Ministarstva prosvjete na čijem je čelu Vesna Bratić kazali su da za studijsku 2020/2021. slijedi još isplata posljednje dvije rate, da je u pitanju rata za septembar i oktobar i da će te rate studentima biti isplaćene krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca.

”Apliciranje za studenski kredit počinje 1. septembra i traje do 18. oktobra tekuće godine. Studenski krediti se isplacuju u 10 mjesečnih rata, s tim da se ne isplaćujuju za jul i avgust. Isplata za svaku studijsku godinu počinje ratom za novembar i decembar, a završava ratom za septembar i oktobar naredne godine. Isplaćuje se iznos za dva mjeseca u pet isplata godišnje. Znači, za studijsku 2020/2021. slijedi još isplata posljednje dvije rate (septembar i oktobar), krajem septembra i početkom oktobra mjeseca. Za preostala dva mjeseca obezbijeđeno je 277 hiljada eura”, kazali su “Vijestima” iz tog resora.

Rata studentskog kredita kreće se od 37 do 53 eura, u zavisnosti od godine studija i prosječne ocjene iz prethodne godine studija.

Bonus video: