Galić: Za sada nije potrebno zatvaranje svih škola

"Sve procjene koje se odnose na budući period su vrlo neizvjesne i to će zavisiti od nas samih i od toga na koji način i u kojem obimu ćemo se pridržavati mjera", naveo je Galić,

14323 pregleda 82 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

Transmisija obolijevanja od koronavirusa u crnogorskim školama za sada nije zabrinjavajuća da bi se cijeli školski sistem zatvarao, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

"Pratićemo lokalno, po školama i odjeljenima situaciju i davati preporuke, i u skladu sa tim će se i ponašati obrazovne institucije", kazao je Galić za Radio Crne Gore, u emisiji "Radio ordinacija".

On je istakao da je po preporukama zauzet stav da škole moraju ostati otvorene, te da je potrebno učiniti sve da djeca idu na nastavu u škole.

"Za sada, imajući u vidu da smo zauzeli stav na osnovu preporuka UNICEF-a i SZO da škole budu otvorene, i da učinimo sve kako bi naša djeca bila u tim objetima, za sada pratimo situaciju. Svakako da smo očekivali da će biti povećan broj obolijevanja u školama", kazao je Galić.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Crnoj Gori, Galić je rekao da se Crna Gora nalazi u osjetljivoj fazi kada je dostigla maksimum u obolijevanju.

"Sve procjene koje se odnose na budući period su vrlo neizvjesne i to će zavisiti od nas samih i od toga na koji način i u kojem obimu ćemo se pridržavati mjera", naveo je Galić, prenosi portal RTCG.

Galić je dodao da je nezahvalno procjenjivati kada će doći do pada broja zaraženih.

"Zdravstveni sistem ne može samostalno, bez građana i bez ostalih djelova društva, epidemiju da vrati u normalne tokove", rekao je Galić

On je istakao da je zbog toga potreban sveobuhvatan odgovor društva.

"Masovna okupljanja nose veliki rizik, a kontrola mjera se ne može očekivati da bude efikasna ako sami građani, ugostitelji, privreda, ne pomogu jedni drugima", poručio je Galić.

Galić je kazao da od momenta kada je u Crnoj Gori dostupna vakcina protiv koronavirusa 95 odsto osoba koje su se zarazile nijesu bile vakcinisane, a u 90 odsto slučajeva hospitalizovani nijesu bili imunizovani.

Podaci iz maja pokazuju da 86 odsto preminulih nijesu bili vakcinisani.

"Vakcinacijom vi se štitite u suštini od obolijevanja, težih oblika, smrti, sbe, ali i svoje najbliže pogotovo starije. Delta soj, koji je dominantan pokazao je obolijevanje od težih formi i kod mlađih što govori u prilog tome da virus mutira i vakcinacoijom pokušavamo da spriječimo njegovo prisustvo u tijelu", naveo je Galić.

On je pozvao građane da se vakcinišu i dodao da je Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u studiji došao do zaključka da nevakcinisani imaju deset puta veću vjerovatnoću da završe u bolnici i 11 puta veću da preminu od koronavirusa.

Bonus video: