U Ulcinju najviše plastike

Završena višednevna akcija čišćenja obale, sakupljeno više od četrdeset velikih vreća za otpad

4464 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Green Life
Foto: Green Life

Više od četrdeset velikih vreća za otpad sakupljeno je tokom višednevne akcije čišćenja podvodnog dijela Ulcinja u okviru projekta “Očistimo ulcinjsku obalu od plastike”.

Akciju je organizovala NVO “Green Life” u saradnji sa sportsko-ribolovnim društvom “Neptun” iz Ulcinja.

”Ronioci su u toku akcija izvlačili otpad iz vode na lokacijama Liman I i Liman II i Mala plaža u Ulcinju, a uz pomoć volontera smo izvršili analizu vrste, količine i izvora pokupljenog otpada na brodu. Takođe, sanirali smo uvalu u blizini Starog grada koja prethodno nikada nije bila čišćena, a na kojoj je bila nagomilana enormna količina otpada”, piše u saopštenju NVO “Green Life”.

U toj NVO ističu da se može zaključiti da se i u vodi i na kopnu nalazi najviše plastičnog otpada, zatim limenki, gume, tekstila - 55,1 odsto od ukupne količine bile su plastične boce, a zajedno s ostalim plastičnim predmetima čine 75,5 odsto ukupne do sada analizirane količine.

”Nakon detaljne analize prikupljenih podataka, organizovaćemo okrugli sto na kome ćemo institucijama predstaviti rezultate i ponuditi predloge rješenja ovog problema”, piše u saopštenju.

Bonus video: