Podizvođač radova na auto-putu ostao dužan za smještaj i plate radnicima

Kolašinci, iako imaju sudsku presudu u svoju korist, nisu našli način da naplate potraživanja

40569 pregleda 187 reakcija 22 komentar(a)
S radova na auto-putu Bar-Boljari, Foto: Vlada CG
S radova na auto-putu Bar-Boljari, Foto: Vlada CG

Ni nakon godinu i po od kako je Osnovni sud u Danilovgradu presudio u njihovu korist, troje Kolašinaca, u čijem su smještaju stanovali radnici splitske kompanije “Skladgradnja”, nijesu našli način da naplate svoja potraživanja.

Prema odluci suda, hrvatsko preduzeće, koje je bilo jedan od podizvođača na auto-putu, treba na ime duga za smještaj zaposlenih tokom 2018. godine da isplati oko 6.000 eura.

Milica Vujisić, jedna od onih koji su tužili tu firmu i kojoj “Skladgradnja” duguje oko 3.800 eura, kazala je “Vijestima” da je porodičnu kuću dala u zakup tom preduzeću, o čemu je sa “Skladgradnjom” sklopila i ugovor 1. januara 2018. godine.

”Bili su dužni da plaćaju tri eura dnevno po radniku. Prema ugovoru, u mojoj kući je bilo smješteno devet radnika, a ostavljena je mogućnost za smještaj još dva zaposlena. Dug je 30. septembra iznosio skoro 3.000 eura, ali su radnici nastavili da stanuju još mjesec. Slaven Žužul, jedan od vlasnika splitskog preduzeća obećavao je stalno da će izmiriti dug i nijedno obećanje nije ispunio. Sad nam, evo, ne pomaže ni sudska presuda jer je, kako sam čula, firma je pred stečajem ili u stečaju”, kaže Vujisić.

I u kućama još dvije kolašinske porodice radnici su stanovali, kako piše u sudskoj presudi, po nekoliko mejseci, za vrijeme, ali i nakon isteka ugovora o zakupu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” još najmanje tri kolašinske porodice, koje su dale u zakup svoje kuće Splićanima, ostale su kratkih rukava. Iako Žužul nije ispoštovao ugovorne obaveze prema njima, oni nijesu pokretali sudske postupke. Potraživanja prema splitskoj kompaniji imaju i radnici angažovani na gradilištu i u administraciji.

Prije dvije godine kada su “Vijesti” prvi put pisale o tom preblemu, Žužul, koji juče nije odgvorao na telefonske pozive, kazao je da oni kojima duguje nemaju razloga za brigu.

On je tada tvrdio da je firma samo u trenutnim problemima, o kojima nije želio detaljnije da govori, ali da nikom neće ostati dužni. Iako je tada demantovao glasine da firma napušta gradilište auto-puta, ubrzo poslije toga to se i desilo.

Žužul je zamjerio stanodavcima koji su “pozvali medije u pomoć” i tvrdio da bi se sve lakše riješilo dijalogom i strpljenjem. Šteta koja se nanosi njegovoj firmi “nestrpljenjem onih kojima duguje”, kazao je, može biti nemjerljiva. Pisanje na tu temu okrakterisao je kao “bespotrebno i beskorisno”.

Prema pisanju hrvatskih medija, u maju ove godine, “Skladgradnja” je bila pred stečajem. Navodi se kako je, prema podacima Trgovačkog suda u Splitu, račun te kompanije blokiran u iznosu od 1,27 miliona kuna u kontinuitetu od 120 dana.

Splitska ‘Skladgradnja’, jedan od podizvođača radova na auto-putu, radnicima, povjeriocima i stanodavcima u Kolašinu duguje više od 100.000 eura.

Prema podacima koje je ranije saopštio MANS, prvu saglasnost za angažovanje ‘Skladgradnje’ je izdao tadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović, krajem 2015. godine. Tada je bilo predviđeno da kompanija gradi tunel “Mateševo”, te mostove “Tara 1” i “Tara 2”, kao i petlju “Mateševo” na samom kraju dionice auto-puta. Brajović je potpisao i narednu, a kompaniji su bile izdate još dvije saglasnosti s potpisom novog ministara Osmana Nurkovića.

Iz MANS-a su kazali i da su u Crnoj Gori osnovana dva preduzeća - “Skladgradnja Montenegro” d.o.o. i “Skladgradnja”, dio stranog društva (DSD). Splitska “Skladgradnja” je s kineskom kompanijom CRBC u martu 2016. potpisala ugovor za izvođenje radova na auto-putu vrijedan preko 34,5 miona eura.

Prije tri godine to preduzeće je bilo osumnjičeno da su mu preplaćeni radovi na auto-putu Rijeka - Zagreb za 11,5 milona kuna. I na tom projektu bili su podizvođači. Kasnije su oslobođeni optužbi, jer nije bilo dokaza o “napumpanim” troškovima radova. Nakon vještačenja tužilaštvo nije imalo argumenata za podizanje optužnice, pa i nije bilo posljedica za ‘Skladgradnju’.

Ne zna se koja je od tri firme “Skladgradnja” dobila tri miliona eura

Firmi ili firmama, koje se u papirima vode pod nazivom “Skladgradnja”, je u protekle tri godine plaćeno oko tri miliona eura.

To se može vidjeti iz dokumentacije o dosadašnjim radovima i plaćanjima koju su ministarstva finansija i saobraćaja 2019. godine dostavila tada nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću.

U izvještajima za neke godine navedeno je da je novac isplaćen inostranoj firmi s tim nazivom, a negdje nema takvih detalja. U Crnoj Gori postoje dvije firme s tim imenom, a treća je u Splitu.

Firmi “Skladgradnja” iz Podgorice, kao dijelu stranog društva iz Splita, direktor je Slaven Žužul. Toj firmi račun je u blokadi i tada nije imala prihoda. Druga firma je “Skladgradnja Montenegro” čiji je vlasnik i direktor Žužul, koja se takođe nalazila na listi blokiranih firmi. Žužul je direktor i istoimene firme iz Splita. Njegovi radnici u Crnoj Gori su više puta protestovali jer nijesu dobijali plate za angažman na auto-putu.

Bonus video: