MJU će za održavanje starog portala Vlade utrošiti 10.000 eura, oko 2.500 za ePeticije

Rok izvršenja ugovora za održavanje i unapređenje portala ePeticije iznosi godinu dana od dana potpisivanja ugovora

3839 pregleda 0 komentar(a)
Redizajniran portal za elektronske peticije, Foto: epeticije.gov.me/Screenshot
Redizajniran portal za elektronske peticije, Foto: epeticije.gov.me/Screenshot

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija (MJU) utrošiće do 10.000 eura na održavanje starog internet portala Vlade, a oko 2.500 eura na održavanje i unapređenje portala ePeticije.

Stari portal Vlade obuhvata internet prezentacije organa državne uprave, na kom su se do 15. maja ove godine, između ostalog, nalazile stranice ministarstava koje su prebačene na novu platformu, dok su ostale 38 stranica institucija.

Među stranicama koje još nisu na novom portalu su Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave za kadrove, Uprava za inspekcijske poslove...

”Osim internet prezentacija organa državne uprave koji su trenutno na staroj platformi, a koje je potrebno održati potpuno funkcionalnim do prelaska na novu platformu, neophodno je sačuvati i arhivirane podatke vezane za sajtove koji su migrirani na novu tehnološku platformu,” navodi se, između ostalog, u dokumentu MJU na portalu Crnogorske elektronske javne nabavke (CeJN).

Tom javnom nabavkom potrebno je osigurati redovno održavanje stare platforme Vlade godinu dana od dana potpisivanja ugovora o održavanju, odnosno do trenutka prelaska svih preostalih sajtova na novu platformu.

Rok izvršenja ugovora za održavanje i unapređenje portala ePeticije iznosi godinu dana od dana potpisivanja ugovora.

”Glas građana – e-peticije” je internet portal na kome svaki punoljetni državljanin Crne Gore ili stranac sa stalnim nastanjenjem može podnijeti ili glasati za elektronsku peticiju koja se odnosi na neku od oblasti rada Vlade Crne Gore.

Svaku peticiju koja u roku od 60 dana dobije podršku najmanje 3.000 građana obrađuje nadležno ministarstvo i u vidu predloga podnosi Vladi na razmatranje.

Cilj “ePeticije” je da na jednostavan način omogući građanima da, kako se navodi, svojim incijativama pomognu Vladi u njenom opredjeljenju da obavlja ustavne nadležnosti po mjeri i u najboljem interesu svih građana Crne Gore.

Sistem ima izrađenu strukturu namijenjenu podnošenju peticija na nivou lokalnih samouprava.

”Opcije na sistemu koje se tiču lokalne samouprave biće aktivirane u trenutku kada se opštine administrativno organizuju i u saradnji sa ministarstvom formiraju timove za postupanje sa peticijama,” navodi se u dokumentu MJU na CeJN-u.

Bonus video: