Nikšić: Jačanje aktivizma mladih u opštinama Nikšić i Bar – Zajedno smo jači

Da bi makar dio problema uspješno riješili potrebno je da se relevantnim institucijama obrate za pomoć, ali i da javnost upoznaju sa istim. To je zaključeno tokom dvodnevne radionice u Nikšiću koju je organizovala NVO Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP), a kojoj su prisustvovali mladi iz Nikšića i Bara i to iz romsko-egipćanske i većinske populacije

4455 pregleda 1 komentar(a)
Sa dvodnevne radionice u Nikšiću, Foto: CAREP
Sa dvodnevne radionice u Nikšiću, Foto: CAREP

Ključni problemi sa kojima se suočavaju mladi iz romsko-egipćanske (RE) zajednice su diskriminacija tokom školovanja, problemi zbog neriješenog pravnog statusu, nemogućnost zapošljavanja i loši uslovi stanovanja. Da bi makar dio problema uspješno riješili potrebno je da se relevantnim institucijama obrate za pomoć, ali i da javnost upoznaju sa istim. To je zaključeno tokom dvodnevne radionice u Nikšiću koju je organizovala NVO Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP), a kojoj su prisustvovali mladi iz Nikšića i Bara i to iz romsko-egipćanske i većinske populacije.

Obuka je obuhvatila dva modula, a teme kroz koje su uspješno učesnike vodile Kristina Ćetković i Milica Zvizdić su bile kako da komuniciraš sa medijima, kako da vodiš svoje ili društvene mreže svoje organizacije, kako da vodiš uspješnu onlajn kampanju i kako da koristiš medije i društvene mreže kako bi pokrenuo/la promjenu.

„Iskreno sam iznenađen jer nijesam očekivao da ću ovoliko informacija dobiti od predavača, bilo je i lijepo druženje sa mladima iz Nikšića. Sviđa mi se i sam naziv projekta ‘Zajedno smo jači’ što me jako motivisalo da se prijavim na obuku za medijsku pismenost, kao i za jačanje aktivizma u našem gradu“, kazao je Erdžan Beriša iz Bara.

Kako je kazao prvi put je došao u Nikšić, ali i prvi put prisustvuje nekom seminaru ili radionici.

„Nadam se da ovo neće biti posljedna radionica i da će se nastaviti rad u našem gradu. Nama je potrebno ovakvo druženje i neformalna edukacija. Mi u Baru nemamo nevladinu organizaciju koja bi se bavila potrebama i pravima RE zajednice, tako da smo izrazili volju da osnujemo NVO uz pomoć nevladine organizacije CAREP, kao i nadu da ćemo raditi sa mladima iz Bara za naš što bolji položaj, kako bi se i naš glas čuo“, kazao je Beriša i izrazio zahvalnost CAREP-u kako zbog odrađenih radionica, tako i zbog toga što su odlučili da Bar bude grad sa kojim će uspostaviti saradnju.

Koordinator projekta „Jačanje aktivizma mladih u opštinama Nikšić i Bar - Zajedno smo jači“, Nardi Ahmetović, nije krio zadovoljstvo uspješnim povezivanjem mladih iz Nikšića i Bara.

“Važno je da smo većinsku i RE populaciju povezali da zajedno sarađuju u budućnosti, a uspjeli smo da mladima damo priliku da iznesu ideje koje će se realizovati do kraja godine”, kazao je Ahmetović.

Kroz četiri radionice, prema njegovim riječima, proći će preko 60 mladih iz Nikšića i Bara, među kojima i dvadesetak njih iz većinske zajednice. Projekat je sa realizacijom počeo u maju i traje do kraja godine.

„Mladi su tokom radionice izrazili želju da se osnuje NVO u Baru, da organizuju akcije čišćenje u Nikšiću i u Baru, kao i da otvare stranice na društvenim mrežama kako bi mogli da objave sve što rade u svojim opštinama, ali i da razmjene iskustva sa drugim NVO. Sve ove aktivnosti biće realizovane do kraja godine“, kazao je Ahmetović.

Projekat „Jačanje aktivizma mladih u opštinama Nikšić i Bar - Zajedno smo jači“ podržan je od strane Fonda za aktivno građanstvo, a realizuje se uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Bonus video: