U Tivtu počelo obilježavanje "Evropske nedjelje mobilnosti", biciklizam i ekološke akcije u fokusu pažnje

Cilj ovog projekta je razviti inovativne, ekološki prihvatljive turističke modele sa naglaskom na smanjenje emisije ugljen-dioksida, promocijom aktivnih načina mobilnosti poput pješačenja i biciklizma, te veće upotrebe javnog prevoza

6969 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Turistička organizacija Tivat i Opština Tivat promovisale su danas na gradskoj rivi i šetalištu Pine stanice za popravku bicikala i električne punionice čime je počeo četvorodnevni program obilježavanja "Evropske nedjelje mobilnosti“ u najmanjem bokeljskom gradu.

Turistima i građanima juče je na Pinima prezentovana i aplikacija izrađena u okviru projekta „Sustourismo“ koji se implementira u sklopu IPA Interreg Adrion programa finansiranog od strane Evropske Unije.

Cilj ovog projekta je razviti inovativne, ekološki prihvatljive turističke modele sa naglaskom na smanjenje emisije ugljen-dioksida, promocijom aktivnih načina mobilnosti poput pješačenja i biciklizma, te veće upotrebe javnog prevoza.

Aplikacija je izrađena sa namjerom da promoviše nove turističke pakete koji prednost daju održivim vidovima mobilnosti. Za prvih sto korisnika ove aplikacije obezbijeđene su i progodne nagrade.

„Evropska nedjelja mobilnosti“ u Tivtu će pored jučerašnjih dešavanja na Pinima, biti obilježena i postavljanjem dviju samouslužnih stanica za bicikla, pješačkom turom, gradskom biciklističkom vožnjom, radionicom za popravku bicikala, promocijom lokacija za punjenje električnih vozila u gradu i predstavljanjem projekta „Sustourismo“.

"Evropska nedelja mobilnosti“ obilježava se svake godine u periodu od 16. do 22. septembra, pod pokroviteljstvom Evropske Komisije. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Za opštine i gradove, Evropska nedelja mobilnosti pruža priliku da svojim stanovnicima predstave održive alternative u saobraćaju i da im predstave ekološke izazove sa kojima se suočavaju, kao i da stanovnici uzmu ucešća u mnogobrojnim aktivnostima.

Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprijede stanje saobraćaja u svojoj lokalnoj sredini. Svake godine manifestacija „Evropska nedelja mobilnosti“ ima određenu temu, a ovogodišnja je: Održiva mobilnost za zadraviji život. Ovu temu prati slogan “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”.

Tivat je 2017. bio jedan od troje finalista nagrade“ Evropske nedjelje mobilnosti,“, u kategoriji gradova sa manje od 50.000 stanovnika. Naredni program u okviru ovogodišnjeg izdanja te međunarodne maniestacije u Tivtu biće održan u petak, kada će kompanija „Imlek“ i Opština Tivat u saradnji sa Komunalnim preduzećem postaviti dvije „Balans+“ samouslužne stanice za bicikle za sve rekreativce. Jedna stanica će biti postavljena pored zgrade Opštine Tivat, druga kod punkta Turističke organizacije u Donjoj Lastvi.

Održiva mobilnost

U subotu, 18.septembra NVO „Zero Waste Montenegro“ organizuje Međunarodni dan čišćenja obale, a na lokalnom nivou akciju organizuju Opština Tivat i Omladinski tim. Akcija počinje u 9 časova na dvije lokacije, od Mula Veselina u Lepetanima magistralom do crkve Sv. Roka u Donjoj Lastvi, i od Seljanova do crkve Sv. Roka.

U nedjelju 19.septembra sa početkom u 9:30 časova organizuje se obilazak naselja Gornja Lastva, a ubrzo nakon obilaska, kreće pješačka tura do Svetog Vida pod vođstvom planinara Marjana Šantića iz planinarskog kluba “Vjeverica”.

Nakon ture planirano je druženje i piknik na livadi pored Doma kulture u Gornjoj Lastvi. NVO „Naša akcija“ u ponedjeljak 19.septembra održaće radionicu za popravku bicikala sa početkom u 18:00 časova, na lokaciji preko puta stare Vatrogasne stanice na Pakovu.

Radionicu će voditi izvršni direktor Dejan Bešović, dugogodišnji entuzijasta biciklizma i majstor za popravke ovih dvotočkaša. Gradska vožnja bicikala sa početkom ture na rivi Pine, biće priređena u srijedu, 22. septembra sa početkom u 18 časova.

Bonus video: