Cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu

Odbijen zahtjev MCP o promjeni vlasništva nad Cetinjskim manastirom

U opširnom obrazloženju se, između ostalog, navodi da je utvrđeno da dostavljeni dokazi, u konkretnoj pravnoj stvari, ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promjenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima

34995 pregleda 87 reakcija 87 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila je zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) za brisanje Prijestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Kako se navodi u rješenje, u koje je agencija MINA imala uvid, odbija se kao neosnovan zahtjev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP.

U opširnom obrazloženju se, između ostalog, navodi da je utvrđeno da dostavljeni dokazi, u konkretnoj pravnoj stvari, ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promjenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima.

Vlada je u ponedjeljak naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da, bez odlaganja, u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir, umjesto Prijestonice, kao vlasnika upiše državu.

“Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će, umjesto Prijestonice Cetinje, kao nosioca prava svojine..., vratiti upis na Državu Crnu Goru”, navodi se u zaključku koji je Vlada usvojila u srijedu.

Zaključak je usvojen bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova.

Iz Vlade su Upravi za katastar i državnu imovinu naložili i da bez odlaganja, do okončanja postupka promjene upisa, u listu nepokretnosti unese zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja.

Vlada je tu odluku donijela dan uoči sjednice Skupštine Prijestonice Cetinje, na čijem je dnevnom redu bila inicijativa građana za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Preporučujemo za Vas