Đukanović očistio dugove sa zemlje na Košljunu

Nakon 14 godina kreditni milionski aranžmani, blokade zbog poreskih dugovanja, rješenja javnih izvršitelja, izbrisani su iz katastarske evidencije

37364 pregleda 116 reakcija 49 komentar(a)
Atraktivni plac na Košljunu, Foto: Vuk Lajović
Atraktivni plac na Košljunu, Foto: Vuk Lajović

Nakon punih 14 godina od kada su trgovali zemljišni kompleks od dva hektara na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun, firma “Global Montenegro”, čiji su vlasnici predsjednik države Milo Đukanović i njegov kum Vuk Rajković, više nema nijedan teret.

Kako stoji u listu nepokretnosti, u koji su “ Vijesti” imale uvid, kreditni milionski aranžmani, blokade zbog poreskih dugovanja, rješenja javnih izvršitelja o početku namirenja, izbrisani su iz katastarske evidencije Uprave za katastar i državnu imovinu.

Međutim, kako piše u posljednjem izvještaju Centralne banke Crne Gore firma predsjednika države i lidera najjače opozicione partije DPS je u blokadi na iznos od 10,8 miliona eura, Time je Đukanovićeva firma smanjila dugovanje za gotovo dva i po miliona od januara, kada je milionska blokada objelodanjena.

Početkom januara “Global Montenegro” bio je blokiran na 12.456.821 eura. Zvanični podaci na sajtu CBCG pokazuju da se radi o blokadi po rješenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića koje je donijeto 9. septembra 2016. i rješenju javnog izvršitelja Aleksandre Tomković Vukoslavčević po rješenju koje je donijeto 8. novembra te godine.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), riječ je o rješenjima kojima je određeno izvršenje upisom, pljenidbom, procjenom i prodajom udjela Vuka Rajkovića, koji su i dalje upisani.

Iz “Global Montenegra” su se tada, nakon što je objavljena milionska blokada, oglasili navodeći da državi Crnoj Gori ne duguju jedan jedini cent na ime bilo kog poreza ili bilo kog doprinosa.

”Kao pravno lice, firma ‘Global Montenegro’ duguje drugom pravnom licu iznos ugovorenog kredita i prispjelih kamata”, obrazložili su iz Đukanovićeve firme.

U februaru, kako su tada “Vijesti” objavile, atraktivni zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata bio je praktično oglašen na prodaju.

U listu nepokretnosti tada je bila upisana “zabilježba obavještenja o početku namirenja duga nastalog po osnovu ugovora o hipoteci, ovjerenog u Osnovnom sudu u Podgorici 13. februara 2008. i aneksa, ovjerenog u osnovnom sudu u Podgorici 25. februara 2009.”.

Prije toga podgorička kompanija “Holdco east” se upisala kao povjerilac, odnosno na sebe preuzela kreditne obaveze koje je Đukanovićeva firma imala. Naime, ova firma je tada upisala hipoteku u iznosu od pet miliona eura i da su novi povjerioci za ugovore i anekse koje je “Global Montenegro” zaključio 2008. i 2009.

Đukanović i Rajković su osnivači firme. Đukanović je vlasnik 50 odsto udjela, ali je prenio prava upravljanja zbog državne funkcije.

Lider DPS-a je s Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice. Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke (sada Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora bio je “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta 2019, kredit bio ustupljen “Heta Asset Resolution”, koja je upisala hipoteku na pet miliona eura sa zabranom otuđenja.

Od sredine novembra prošle godine, podgorička kompanija “Holdco east” povjerilac je kredita od pet miliona eura. Kompanija je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

Riječ je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun” ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Riječ je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom "Podkošljun" ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Bonus video: