Nikšić: Mještani Ulice Narodne omladine traže "zebre" i "ležeće"

prema podacima iz policije, u ulici se svakog mjeseca desila jedna saobraćajna nesreća u posljednjih pet godina
436 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2017. 09:14h

Mještani Ulice Narodne omladine u Nišiću zatražili su postavljanje ležećih policajaca i pješačkih prelaza, upozorivši da će u suprotnom blokirati saobraćajnicu.

Prema podacima “Vijesti“ dobijenim od policije, u toj ulici se svakog mjeseca dogodila jedna saobraćajna nesreća u posljednjih pet godina.

Posljednja prije tri večeri, kada je jedna osoba teže, a četiri lakše povrijeđene...

To je bio povod da se mještani ponovo okupe i zatraže od nadležnih da se postave “ležeći policajci” na dijelu od “Markove samoposluge” do Integralovog naselja, u dužini od oko 600 metara.

Traže i pješačke prelaze jer postoji samo jedan, iako zakon propisuje da na svakih 100 metara mora da postoji.

“Ovdje živim od 1968. i treba mi 20 minuta da pređem ulicu kada dođem na pješački prelaz. Vozači su nekulturni, niko neće da stane, a uveće poslije ponoći je prava trka. Apelujem na nadležne da se urade ležeći policajci ili neki prelaz, da mogu djeca kada se vraćaju iz škole da pređu kako treba, ili ćemo blokirati ulicu. Doćeraćemo kamion pun kamenja i stopiraćemo saobraćaj. To vam garantujem u ime svih nas“, poručio je Milan Tomić.

Škola „Luka Simonović“ udaljena je nepunih 300 metara, a nedaleko od jedne od najprometnijih ulica u gradu je i vrtić.

Stevan Grkinić, koji u pomenutoj ulici živi dvije decenije, kaže da je lani izračunao da za sat prođe oko 600 vozila.

Stanari kažu da frekvencija nije najveći problem, već to što vozači ne poštuju ograničenje brzine od 40 kilometara na čas.

“Kada mi žena pođe u prodavnicu osluškujem hoću li čuti škripu kočnica. Jednom je došla potpuno blijeda jer je zamalo kola nijesu zgazila. Na ovaj dionici je troje poginulo u saobraćajnom udesu“, kazao je Slobodan Pejak.

Veselin Perović tvrdi da ni staro ni mlado ne može da pređe ulicu. “Jer se vozi đavo zna koliko na sat, niko ne poštuje pravila“, kazao je on.

Bošković: “Zebrama” tu nije mjesto, za “ležeće policajce” pitaju se odbornici

Milan Bošković iz Sekretarijata za saobraćaj kazao je da na tom dijelu ulice ne postoji mogućnost postavljanja pješačkog prelaza i da je neophodna odluka Skupštine da bi postavili ležeće policajce.

“Nemamo tehničku mogućnost da postavimo pješačke prelaze, jer postoje sve ulazi u stambene ili poslovne objekte. Nijesam protiv toga da se postavi taj ležeći policajac, ali onda bi morala da bude izmjena odluke i da tu inicijativu podnesu stanari“.

Bošković je rekao da je krajem avgusta postavljena nedostajuća vertikalna i obnovljena horizontalna signalizacija i da će razmotriti mogućnost postavljanja ležećih policajaca ako to i pojačana kontrola policije ne da rezultate.

Galerija

Bonus video: