razgovarali u zagrebu

Đukanović: Crnogorska zajednica u Hrvatskoj ponosni čuvar našeg identiteta

Predsjednik je čestitao članovima Zajednice na odnosu prema svojoj državi porijekla, i na njihovim ostvarenjima kojima su učinili ponosnim i Crnu Goru i svoju novu domovinu Hrvatsku

7748 pregleda 50 reakcija 53 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović posjetio je u Zagrebu, na kraju prvog dana zvanične posjete Hrvatskoj, Nacionalnu zajednicu Crnogoraca Hrvatske, gdje je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, razgovarao sa predstavnicima naših uglednih ljudi u toj zemlji.

"Predsjednika je pozdravio predsjednik Zajednice Danilo Ivezić zahvalivši za posjetu i dolazak u crnogorski dom u kojem se čuva kultura i nacionalni identitet Crnogoraca. Ivezić je ukazao i na važnu ulogu Zajednice Crnogoraca u svim fazama naših odnosa, i u vrijeme kada su veze dvije države i dva naroda bile pokidane", navodi se u saopštenju.

Značajan doprinos u tom pogledu dala je i daje hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori, kazao je on, predstavljajući brojne programe koje u kontinuitetu Zajednica realizuje.

"U kontekstu aktuelnih prilika i kriza koje Crna Gora prolazi, predsjednik Zajednice je istakao da Crnogorci u Hrvatskoj svoje emocije izražavaju snažnije od onih koji žive u Crnoj Gori, ostajući do kraja posvećeni očuvanju suverenosti naše države, na čije su tekovine i baštinu izuzetno ponosni."

Đukanović zajednica Crnogoraca Hrvatske
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović je, uz zahvalnost za gostoprimstvo, čestitao Crnogorskoj zajednici na uspješnoj misiji očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta države i naroda, što, kako je istakao, služi na ponos Crnoj Gori. "Takođe, Zajednica je i važna karika za unapređenje odnosa dvije države, utoliko više što je promišljeno i odlučno ostala posvećena našim odnosima u svim periodima, kao što je i Hrvatska zajednica u Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju.

Predsjednik je čestitao članovima Zajednice na odnosu prema svojoj državi porijekla, i na njihovim ostvarenjima kojima su učinili ponosnim i Crnu Goru i svoju novu domovinu Hrvatsku.

Đukanović zajednica Crnogoraca Hrvatske
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Susretu Đukanovića i predstavnika zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj prisustvovali su, između ostalih, reditelj Veljko Bulajić, slikar Dimitrije Popović, profesor Dragutin Lalović, kao i otpravnica poslova Crne Gore u Zagrebu Irena Prelević, i ambasador Hrvatske u Podgorici Veselko Grubišić.

Đukanović je kasno sinoć doputovao na Brione, gdje će danas dvojica šefova država nastaviti razgovore započete u Zagrebu. "To se cijeni kao gest prijateljstva i posebnog uvažavanja domaćina prema Predsjedniku Crne Gore", zaključuje se u saopštenju iz kabineta predsjednika.

Preporučujemo za Vas