Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

Deklaraciju su, uz Vukovića, potpisali i gradonačelnici devetnaest gradova, među kojima su i svjetske metropole: Pariz, Los Anđeles, Amsterdam, Tajpej, Barselona i Beč

3883 pregleda 8 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković boravi u zvaničnoj posjeti Budimpešti gdje je, u ime Glavnog grada, potpisao “Pakt slobodnih gradova”.

Iz Glavnog grada su pojasnili da je riječ o neformalnom savezu progresivnih gradonačelnika, raznih političkih opredjeljenja, osnovanom 2019. godine na inicijativu gradonačelnika četiri prijestonice Višegradske grupe (Varšave, Budimpešte, Praga i Bratislave).

Cilj Pakta je da preraste u globalnu, neformalnu mrežu gradonačelnika, a na tom tragu organizovano je pristupanje novih članova Savezu na marginama budimpeštanskog Foruma i potpisivanje Deklaracije o slobodnim gradovima, kojom su se gradonačelnici potpisnici obavezali da će štititi i promovisati zajedničke vrijednosti slobode, ljudskog dostojanstva, demokratije, jednakosti, vladavine prava, socijalne pravde i multikulturalizma.

Pakt slobodnih gradova
foto: PG Biro

Deklaraciju su, uz Vukovića, potpisali i gradonačelnici devetnaest gradova, među kojima su i svjetske metropole: Pariz, Los Anđeles, Amsterdam, Tajpej, Barselona i Beč, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kazali su da se Vuković tokom konferencije sastao i sa gradonačelnicima Bratislave, Budimpešte i Rijeke.

„Iskreno se radujemo daljoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima i zajedničkom radu u cilju osnaživanja liberalno-demokratskih vrijednosti, te prevazilaženju aktuelnih globalnih problema", zaključio je gradonačelnik Podgorice.

Bonus video: