Kasni rekonstrukcija centra Kolašina

Nepostojanje katastra podzemnih instalacija uzrokovalo kašnjenje rekonstrukcija ulice i dijela Trga boraca

3213 pregleda 37 reakcija 7 komentar(a)
Rekonstrukcija ulice i trga, Foto: Dragana Šćepanović
Rekonstrukcija ulice i trga, Foto: Dragana Šćepanović

Rekonstrukcija Ulice vojvode Mine i dijela Trga boraca u najužem centru Kolašina neće biti završena 24. septembra, kako je to ranije najavljeno.

Ti radovi počeli su prije dva mjeseca, u špicu ljetnje turističke sezone. Kako je “Vijestima” kazala sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević, završetak radova, u odnosu na ugovoreni rok, biće prolongiran desetak dana.

”Rekonstrukcija Ulice vojvode Mine i dijela Trga borca je kompleksan zahvat koji podrazumijeva intervencije na postojećoj infrastrukturi i izgradnju nove, u trupu ulice. S obzirom na to da ne postoji katastar podzemnih instalacija, projektom se nijesu mogle sagledati sve pozicije koje su identifikovane prilikom izvođenja radova. Zbog toga je sasvim logično i očekivano da se, po tom osnovu, radovi moraju produžiti desetak dana u odnosu na planirani i ugovoreni rok”, kazala je ona.

Rakočević tvrdi da je “od samog početka, pristup tom projektu je bio temeljen i sveobuhvatan”. Obećala je i da će se “nakon završetka radova, uraditi i projekat izvedenog stanja sa prikazom svih detalja izgrađenog objekta (instalacije vodovoda, kanalizacije, električnih kablova i telekomunikacionih kablova)”.

Na osnovu toga, najavljuje sekretarka, uradiće i katastar podzemnih instalacija, kao preduslov za budući razvoj centralnog gradskog jezgra.

Rekonstrukcija najužeg gradskog centra, kako su ranije kazali iz lokalne uprave, koštaće oko 300.000 eura. Izvođač radova je podgorička firma “Indel inženjering”, a nadzor obavlja “Arhinginženjering” iz Bijelo Polja.

Kako je saopštila sekretarka Rakočević, rekonstrukcijom će se riješti i problemi fekalne kanalizacije u centru grada.

Radovi su uslovili bitne izmjene režima saobraćaja, koji se, već skoro dva mjeseca, odvija prema Projektu privremene regulacije saobraćaja koji je izradilo privredno društvo “VL Inženjering” d.o.o. iz Budve.

Rekonstrukcija dijela centra grada realizuje se samo deceniju i po nakon što je ranije taj posao, navodno uspješno, završen. Veliku rekonstrukciju dva trga, Ulica IV proleterske i Vojvode Mine prije petnaestak godina tadašnja vlast, koju su, kao i danas, činile Demokratska partija socijalista i Grupa birača, nazivala je projektom vijeka. Prema nepotpunim podacima koje su selektivno dijelili iz lokalne uprave, za to je potrošeno je 1,6 milona eura.

Bonus video: