Opština blokirala parcele Olivere Ilinčić i Marovića

Kompanija “Fifth avenu investments limited” povezana sa odbjeglim šefom kriminalne grupe Svetozarom Marovićem i njegovom nekadašnjom savjetnicom Oliverom Ilinčić duguje 187.000 eura za porez

10826 pregleda 9 komentar(a)
Zemlja kod Svetog Tome, Foto: Vuk Lajović
Zemlja kod Svetog Tome, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala je nekretnine britanske kompanije “Fifth avenu investments limited”, koje su povezane sa odbjeglim šefom budvanske kriminalne grupe Svetozarom Marovićem i njegovom nekadašnjom savjetnicom Oliverom Ilinčić zbog duga od 187 hiljada eura za porez.

Hipoteka je, kako piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, upisana krajem avgusta na dvije atraktivne parcele uz samo šetalište uz Bečićku plažu, jedne kod Svetog Tome površine 1.729 kvadrata i druge, stotinjak metara udaljenoj, ka Rafailovićima, uz nekadašnji hotel “Naftagas” od 2.585 kvadrata.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 187.946 eura u korist Opštine Budva, na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva”, piše kao teret u katastarskoj evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu.

Time se nastavlja blokada imovine svih dužnika, koji ne izmiruju porez na nepokretnost. Samo u prvih osam mjeseci ove godine, Uprava lokalnih javnih upisala je hipoteke na čak 182 nekretnine poreskih dužnika, od kojih su 52 obustavljene nakon što je izmiren porez. Upisujući hipoteke, Opština se osigurava da će od poreskih dužnika, čiji je spisak pozamašan, naplatiti milionska potraživanja. Ove godine naplata poreza bila je berićetna, jer je Uprava lokalnih javnih prihoda već premašila budžetom zacrtani plan, pa je do polovine avgusta već naplatila rekordnih 10.619.733 eura, što je za pola miliona eura više od ovogodišnjeg plana.

Najnovija hipoteka dolazi u vrijeme, dok se čeka odluka Višeg suda koji treba da donese odluku o optužnici protiv Ilinčićke i još šest osoba. Naime, Ilinčićka je dugi niz godina bila pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva, i njene uloge u organizovanoj grupi čiji je šef bio Marović. Ročište za kontrolu optužnice podignuta protiv Olivere Ilinčić i ostalih okrivljenih, koje je 10. septembra bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici, odloženo je za 22. oktobar.

Optužnica je podignuta prije dvije godine, u avgustu 2019, da bi nakon kontrole optužnice Viši sud u Podgorici u novembru 2019. godine optužnicu vratio Specijalnom državnom tužilaštvu na dopunu istrage. Osim Ilinčić, optuženo je i šest članova grupe bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji su preko kompanije “Properti investmens” nezakonito stekli vrijednu imovinu nadomak Svetog Stafana.

Prema navodima optužnice, Ilinčić i ostali optuženi su u novembru 2007. godine postali članovi kriminalne grupe koju je formirao Marović radi sticanja nezakonite moći i dobiti. Ova grupa je, kako se osnovano sumnja, djelovala do decembra 2010. godine.

Nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića je prihvatila nalog šefa kriminalne grupe da u Crnoj Gori osnuje kompaniju “Properti investments”, preko koje se zaduživala kod banaka i kupovala nekretnine od mještana nadomak Svetog Stefana.

Osim Opštine koja je blokirala imovinu “Fifth avenue”, to je prije dvije godine učinio i Viši sud donošenjem privremene mjere zabrane otuđenja na zahtjev istražitelja na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Istražitelji SDT-a su prije pet godina, kada su uhapšeni opštinski funkcioneri, te otvorena istraga u osam korupcionaških afera, te procesuirali i uhapsili Marovića, blokirali imovinu tada četiri povezane firme, koje je kontrolisala Ilinčićka, a koje su u svome vlasništvu od Lučica do Budve imale oko 50 hiljada kvadrata zemlje.

Glavni državni arhitekta Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma početkom juna prekinuo je postupak i odložio odlučivanje o žalbi kompanije “Fifth avenu investments limited “ iz Velike Britanije na rješenje budvanskog glavnog arhitekte koji je odbio da da saglasnost na idejno rješenje budućeg desetospratnog hotela sa pet zvjezdica, koji ta kompanija namjerava da gradi na parceli u Bečićima, dok se ne okonča postupak pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

Bonus video: